Maïs met linzen

Maïs met linzen

Een uitstekend, door de groene pepers ietwat pittig gerecht van Le Puy linzen, maïs (suikermais), tomaten. Met verse koriander erover. Jumjumjum.

Gang: bij- of hoofdgerecht
Keuken: Internationaal
Auteur: food.com
Ingredienten
  • 350 gr linzen uit Le Puy
  • 350 gr verse maïskorrels (of diepvries)
  • 1 st grote ui, fijn gesnipperd
  • 800 gr groot blik tomaten of uiteraard verse tomaten, fijngeknepen
  • 1 st rode paprika, schoongemaakt en in kleine stukjes
  • 2 st groene pepers, fijngesneden
  • ½ ltr groentebouillon
  • 1 theel komijnpoeder
  • 1 theel korianderpoeder
  • ½ bosje verse koriander, blad fijngehakt
  • zout naar smaak
Bereiding
  1. Kook de linzen vooraf apart gaar. Volgens het oorspronkelijke recept kan dat ook tezamen met de tomaten e.d. maar tomatenzuur werkt niet bevorderlijk voor de garing. (Net als bij bonen.)

  2. Maïskorrels snijd je met een keukenmes verticaal van de kern, van de van blad en haren ontdane kolf. Op een keukenplank. En doe het met beleid, anders snijd je je. Verder wijst het zich vanzelf. En een deel van de korrels zal een andere weg door de keuken vinden dan gepland.

  3. Neem een stevige pan, doe er een scheut olijfolie in en smoor de ui op middelhoog vuur tot ze goudbruin is.

  4. Voeg de tomaten (door de vingers fijnknijpen) en de groentenbouillon (eerst maar eens een scheut, later kan altijd meer) toe.

  5. Laat een minuut of twintig, met het deksel er op, sudderen op laag vuur.

  6. Voeg dan de paprika, groene peper, maïskorrels, komijn- en korianderpoeder toe.

  7. Breng weer aan de kook en laat het nog even zachtjes doorkoken voor je de linzen toevoegt.

  8. Goed doorroeren en nog even door en door laten verwarmen. Eventueel, als het te dik is, gedurende de rit nog wat bouillon erbij.

  9. Schep op en strooi er de fijngesneden verse koriander over. Serveer!

13 september 2015
De laatste kolven Stowell’s Evergreen geplukt. Een enkele blijft aan de plant om zaad te winnen. We hebben dit jaar weer een paar maïsgerechten aan ons assortiment toegevoegd en deze is zeker niet de minste. Een heerlijke stoofpot. Want zo heet het.
Jolien eet vandaag mee. René is in Portugal voor een landschappelijk ontwerp. Die mist dit dus. Met zijn drieën hadden we de pan leeg, maar het is voldoende voor vier.

Plaats een reactie

Waardering