Zuppa fredda di cetrioli
Aanrader. Ontzettend lekkere koude komkommersoep met tomaten, komkommer en geklopt ei. Een authentiek Italiaanse soep uit het Slow Food kookboek Groenterecepten van Italiaanse Osteria’s.
Héééél veel groenten. Recepten vind je per groentesoort, want voor de ware moestuinier is de groente die zij of hij oogst leidend voor hetgeen er wordt bereid. Toch? Maar we zijn geen vegetariërs.
Aanrader. Ontzettend lekkere koude komkommersoep met tomaten, komkommer en geklopt ei. Een authentiek Italiaanse soep uit het Slow Food kookboek Groenterecepten van Italiaanse Osteria’s.
Een Turks gerecht. Lamsvlees, rijst en witte kool of spitskool zijn de hoofdingredienten. De smaak komt van karwij (komijn) en een kaneelstokje.
Een frisse simpele taart – of cake – met citroen en wat amandelsnippers. Erg makkelijk om te maken.
Waarom maakt een mens courgettebrood? Courgette heeft al weinig eigen smaak te bieden en in brood verdwijnt dat vrijwel helemaal. Groene snippes blijven. Dit is een vrij luxe en kleurrijk brood, dat eigenlijk meer een cake is. Met naar keuze noten, citroenrasp, maanzaad, gember enzovoorts.
Spelt is een heerlijk glutenvrij graan. Dit is een salade waarmee vrij kan worden gevarieerd: erwten, kapucijners of tuinbonen. En gegarandeerd succes!
Deze courgettepaté is met in de lengte gesneden courgettes en gerookte forel. Het is makkelijk te maken en behoorlijk smakelijk. Koud nog lekkerder en met een kleine tomatensalade erbij.
Zowel het blad als de stengel van de snijbiet worden in dit verrassend lekkere couscousgerecht gebruikt. Kan natuurlijk ook met spinazie. Maar dat heeft amper stengel.
Verse of jonge kapucijners in een saus met sinaasappel. Spannend en lekker.
Jonge verse kapucijners met spek is haast een klassieker. Nu op een bedje met sla en gemengd met brie.
Een van de beste aardappelsalades, schrijft Jane Grigson in Groentekookboek. Dat kunnen we beamen. Aardappels en mosselen zijn de hoofdingrediënten. Van medio juli tot eind april verantwoord te maken.
Een kort gekookte koolrabi in reepjes met een mayonaise-mosterd dressing en, zo je wenst, wat peterselie of verse tijm. En voor de omnivoren mag er ook nog ham door.
Rucola, geroosterde pistachenootjes en wat pijnboompitten. Plus oude kaas.