Sperziebonen met cashewnoten

Bron, maar net weer anders: Felix Wilbrink, De Telegraaf, 9 augustus 2010
800 gr sperziebonen; 2 kleine uien, gesnipperd; ½ l groentebouillon; 1 venkelknol, in dunne reepjes gesneden; 1 stengel bleekselderij, klein gesneden; 75 gr ongebrande cashewnoten; 75 gr. smaakvolle kaas (bijv. Remeker), grof geraspt of in kleine blokjes; 1 bosje basilicum; scheuten olijfolie; ½ citroen, sap

24 augustus 2013

"Felix, dit is een goddelijk smakende variant op jouw recept," zo, dat is gezegd.
Je ziet wat, je bewaart wat op de harde schijf van de PC. Zoals dit recept. De statistieken van het document zeggen: maandag 9 augustus 2010 opgeslagen en 12 juni 2011 de eerste keer geopend. Nu voor het eerst gemaakt. Ik had het afgelopen donderdag willen doen, maar Bep at mee en zij is allergisch voor noten. Toen is het de sperziebonentaart geworden.
Mrs. M en ik verorberden met zijn tweeën de hoeveelheid die Felix aangaf. Aangezien alle receptuur op onze site voor vier personen is, heb ik er 800 gram sperziebonen van gemaakt. Maar ja, je bent groentenfundamentalist of niet.

Felix gebruikt in zijn recept pinda's (zoute pinda's, gebrande? Met of zonder vlies?) en hij laat de lezer alles met de vijzel fijn wrijven. Wij zijn lui: de staafmixer er op.
In Smaakvrienden Groenten staat cashewnoot als vriend. Pinda's worden niet genoemd, die vallen ongetwijfeld onder 'noten overig'. Trouw als we aan Smaakvrienden zijn gebruiken we cashews. (Ook omdat we geen pinda's in huis hebben.)

Sperziebonen met cashewnoten-basilicumsaus.jpg

Voor zo'n gerecht halen we alles uit de kast. Ook deze schaal. Van het servies Izmir van Villeroy & Boch hebben we nog enkele borden, wat diepe kommen en deze schaal. Hmm, op Ebay doet een bord nog € 20.

Bereiding

Wij aten het met lange zilvervliesrijst (45 minuten "koken")

Maak de sperziebonen schoon door steeltje en staartje eraf te snijden. Was ze. Neem een stevige pan en doe er een scheutje olijfolie in. Smoor de uitjes glazig op matig vuur. Doe de sperziebonen erbij en de bouillon. Kook de bonen in pakweg 20 minuten gaar – doe halverwege de venkel en bleekselderij erbij.

Sperziebonen met cashewnoten-basilicumsaus detail.jpg

Terwijl rijst en sperziebonen koken, wordt de saus gemaakt. Dat doen we met een blender/staafmixer. Doe de noten, een scheut olie, de kaas, citroensap en de basilicum in een passende beker en blend. Dit is een modderdikke pasta. Die maken we dunner door met een soeplepel kookvocht bij de sperziebonen weg te halen. Tot de saus mooi is. Niet te dun, niet te dik.

Schep de groenten met een spaan uit de pan en drapeer het op een schaal. Schenk de saus er over.

Geniet!

OPMERKINGEN
Geen

4 gedachten over “Sperziebonen met cashewnoten”

  • De vraag is niet geheel duidelijk of onze tekst is niet duidelijk. Maar met “we aten het met rijst” bedoelen we rijst apart koken en de bonen+saus erbij op je bord scheppen.

   Beantwoorden
 1. De man: Ik ga een sperziebonen koken volgens een heel lekker recept.
  De vrouw: Laat eens lezen. O, een typisch mannenrecept.
  De man: Hoezo.
  De vrouw: Daar moet altijd van alles en nog wat in.
  Dus gemaakt. Makkelijk recept.
  Spannend aan tafel. Hoe valt het ?
  De vrouw: Mmm. Die houden we er in.
  Twee weken later.
  De vrouw: Wanneer eten we weer van die lekkere sperziebonen ?
  Duidelijk zo ?

  Beantwoorden
 2. De zin ‘In Smaakvrienden Groenten staat cashewnoot als vriend.’ verleide mij om dit gerecht te maken. Het boek ‘Smaakvrienden’ van Angelique Schmeinck ligt bij mij altijd klaar op de keukenplank voor als ik weer eens inspiratie nodig heb. Ik kan het boek iedere hobbykok aanraden. Zeer smakelijk gerecht, een volle rijke saus bij de sperziebonen met bruine rijst.

  Beantwoorden

Plaats een reactie