De Houtduif
De houtduif: verguisd als domme, dikke, onhandige en ongewenste tuinvogel. Maar daar laat Hay Wijnhoven in dit boek toch een ander licht op schijnen. Het is een fijn nieuw boek uit de serie vogelmonografieën van AtlasContact.
De houtduif: verguisd als domme, dikke, onhandige en ongewenste tuinvogel. Maar daar laat Hay Wijnhoven in dit boek toch een ander licht op schijnen. Het is een fijn nieuw boek uit de serie vogelmonografieën van AtlasContact.
In Kraut & Rüben, een prachtig, informatief moestuintijdschrift, lazen we tips tegen muggen. Maar ook in andere media was er aandacht voor stekende muggen en wat er tegen te doen. We bundelden de tips en onderzoeksresultaten.
Het verborgen leven van boerderijdieren gaat over het gevoelsleven van koeien, varkens, geiten, kippen. Iets dat we te lang hebben ontkend.
Prachtvogels is een prachtboek, samengesteld uit artikelen van de hand van René de Vos, die in de loop van maar liefst 18 jaar verschenen in het tijdschrift Vogels. Alle vogels van de Nederlandse Rode Lijst passeren de revue in korte, vlot geschreven portretten aangevuld met prachtige foto’s.
‘In een groen knollenland’ is een schotschrift. Het geeft de persoonlijke mening van de auteur weer, waarbij zij soms in felle bewoordingen strijdt tegen jagers en de jacht.
Trekvogels en is geschreven door twee Franse wetenschappers die vooral gespecialiseerd zijn in geluiden. Dat zie in de sonogram en hoor je dankzij QR-codes terug. Vooral een fijn boek dus als je hulp wil bij het uitvogelen van de geluiden van deze vogels.
In onze Tuinen wonen ook enkele zeldzame rassen dieren, zoals Bonte Bentheimer landvarkens, waar wij regelmatig over berichten. Iets meer onder de radar opereren onze kippen. Echter, ook die zijn van een bijzonder oud Nederlands ras: de Welsumer. Sinds enkele dagen is er een nieuwe, jonge haan: Welsumer Haan Martinus.
We associëren ansjovis met de mediterrane keuken. Maar ooit was het in Nederland een veel gevangen vis. Nu komt het in potjes en blikjes van elders. Petra Possel ging op zoek en volgde langs de kusten van Europa het spoor van deze bijzondere vis.
Onze lieve huisdieren belasten op allerlei manieren onze planeet. Onder andere door diergeneesmiddelen die via het dier in het milieu terecht komen. Die middelen bevatten bijvoorbeeld fipronil. Met zeer schadelijke gevolgen voor met name insecten, vissen en waterdieren.
De mens mag zich dan wel verheven voelen boven de dieren, maar wat geeft ons het recht om respectloos met ze om te gaan. Ook dieren hebben recht op een waardig bestaan. Dit boek van Marjolein de Rooij is een bijzonder manifest dat pleit voor een vakbond voor dieren. En, zeg nu zelf, waarom niet?
Dit is een schitterende nieuwe gids, boordevol praktisch gerichte informatie over het herkennen van Europese dieren aan de hand van hun sporen. De hoofdmoot vormt de zoogdiersporen, en de hoofdmoot daarvan is pootafdrukken. Maar er is veel meer: braakballen, poepjes, vraatsporen, holen… Alles zeer toegankelijk en met heldere foto’s en tekeningen.
Fred Wouters, tot 2022 directeur van Vogelbescherming Nederland, vertelt over zijn liefde voor vogels, het beschermen ervan, en zijn ervaringen als directeur. Het is interessant voor beleidsmakers en politici, alleen al door de soms smeuïge inkijkjes in soms zeer langdurige en moeizame onderhandeltrajecten.