Bio Beurs 2018 of: Máxima, Cicioni en De Zaderij
Op de BIO Beurs 2018 was het een mooie balans tussen grootbedrijf en mooie, nieuwe kleinschalige activiteiten, zoals cicioni en De Zaderij. Maar voor onze koningin Máxima leek het een tè lange dag.
Op de BIO Beurs 2018 was het een mooie balans tussen grootbedrijf en mooie, nieuwe kleinschalige activiteiten, zoals cicioni en De Zaderij. Maar voor onze koningin Máxima leek het een tè lange dag.
26 en 27 september 2017 was in Houten weer de kleine, maar fijne vakbeurs voor bijzondere etenswaar. We brachten een bezoek om te zien wat het inhoudt, waar de Nederlandse winkelier Abraham de mosterd haalt.
9 September 2017 was Foodlogdag. Onvermijdelijk een dag over de voedselproblematiek, waar het platform Foodlog haar bestaansrecht aan ontleent. Feiten bestaan, de waarheid niet. Foodlog noemt zich het redelijkste alternatief in de voedselwereld. Maar de consument is een klootzak als het gaat om verandering van ons landbouwbeleid.
Op 6 september 2017 publiceerde Will Jansen, uitgever van het culinair magazine Bouillon! vier lijsten met personen die er in Nederland in de gastronomische wereld toe doen. Die minstens één vinger in de pap hebben. Dat bracht nogal wat te weeg.
Op 30 augustus 2014 brachten we een bezoek aan Foodforest Ketelbroek. Drie jaar later zijn we er weer. Wat is er veranderd? Zijn we met zijn allen wijzer geworden? Wouter van Eck heeft een boeiend verhaal en zijn voedselbos is een fraai project dat aangeeft welke richting we met de landbouw op moeten.
We waren de laatste week van juli in de Morvan. Het is niet voor niets Parc Naturel Régional du Morvan. Een schatkamer van rust en natuur. Een bewaarplaats van biodiversiteit. Daar willen we meer van.
Aangenaam verrast! Eddie Niesten schreef een intrigerend boek over ons eetgedrag, onderbouwd met heel veel recepten. Geen culinaire hoogstandjes die bij de edellieden op tafel kwamen, neen, juist datgene dat we vroeger en soms nu nog steeds thuis bereiden en onze disgenoten voorschotelen. Het is wat we eten, het is wat onze ziel voedt.
Op 19 maart 2017 was er de vijfde Groenmoesmarkt. Een prachtig evenement voor de ware moestuinier. Dit maal op een ruime locatie in Sint Oedenrode. Bijna negentig deelnemers en enkele duizenden bezoekers.
Op 10 januari 2017 verscheen in Duitsland de Konzernatlas 2017. Het laat klip en klaar zien waar zich de macht in de agrarische en voedselindustrie bevindt. Milieu- en ontwikkelingsorganisaties waarschuwen voor de enorme marktinvloed en lobbykracht van slechts enkele multinationals. Om consumenten te beschermen en de duurzaamheiddoelstellingen van de Verenigde Naties te halen, is het zaak dat de politiek deze bedrijven sterk in de gaten houdt.
Terwijl wetenschappers werkten aan de ontdekking van de meest belangrijke genetische clusters die de smaak van de tomaat bepalen, werd een oud verloren gewaand Italiaans ras teruggevonden in de zaadbank in Sint Petersburg.
Biologisch wint terrein. Het grootbedrijf is dominant aanwezig en het assortiment biologische producten in de supermarkten groeit en groeit. Toch is er nog steeds een speciale beurs voor de biologische sector. Van levensmiddelen tot landbouwmachines. De revolutie heeft gewonnen, het nieuwe is er misschien van af, maar een bezoek is altijd weer boeiend.
Met vriend en auteur en landschapsjournalist Martin Woestenburg reizen we naar de BioBeurs in de IJsselhallen in Zwolle. Onderweg mijmeren we over de betekenis van biologisch. Als het gaat om land- en tuinbouw is het onomstotelijk goed voor de bodem, planten, dieren en mens. Want geen bestrijdingsmiddelen en geen kunstmest. Maar is BIO altijd goed? Is EKO beter?