Hmmmmm. Dat is gruwelijk lekker!
29 maart 2019, heeft het Nederlands Openlucht Museum haar poorten weer geopend. Dit jaar staat in het teken van eten. Onder de noemer Gruwelijk Lekker wordt de evolutie van ons eetgedrag onder de aandacht gebracht.
29 maart 2019, heeft het Nederlands Openlucht Museum haar poorten weer geopend. Dit jaar staat in het teken van eten. Onder de noemer Gruwelijk Lekker wordt de evolutie van ons eetgedrag onder de aandacht gebracht.
Op 1 en 2 oktober 2018 vond deze, voor winkeliers, jaarlijks terugkerende beurs plaats in Houten. Een keur aan producenten en importeurs presenteerden hun producten aan de bezoekers. Uiteraard kaas, worst en wijn, maar ook bier, hartige gerechten, jams, chocola en wat al niet meer. ClearChox won met chocolade van MIA de innovatieprijs 2018.
Onderzoek aan de Sorbonne Universiteit wijst uit dat ultra-bewerkt voedsel mogelijk kankerverwekkend is. Het onderzoek omvatte meer dan honderdduizend volwassenen. Bij hen die veel industrieel bereid voedsel aten, werd meer dan tien procent meer kankergevallen vastgesteld.
Op Agriport in Middenmeer, in de Wieringermeerpolder, zijn elf jaar geleden tien Westlandse tuinders neergestreken die tezamen 850 hectare glastuinbouw bedrijven. In volledig gecontroleerde omgeving wordt groente geteeld. Wij bezochten paprikateler Barendse DC.
Op de BIO Beurs 2018 was het een mooie balans tussen grootbedrijf en mooie, nieuwe kleinschalige activiteiten, zoals cicioni en De Zaderij. Maar voor onze koningin Máxima leek het een tè lange dag.
26 en 27 september 2017 was in Houten weer de kleine, maar fijne vakbeurs voor bijzondere etenswaar. We brachten een bezoek om te zien wat het inhoudt, waar de Nederlandse winkelier Abraham de mosterd haalt.
9 September 2017 was Foodlogdag. Onvermijdelijk een dag over de voedselproblematiek, waar het platform Foodlog haar bestaansrecht aan ontleent. Feiten bestaan, de waarheid niet. Foodlog noemt zich het redelijkste alternatief in de voedselwereld. Maar de consument is een klootzak als het gaat om verandering van ons landbouwbeleid.
Op 6 september 2017 publiceerde Will Jansen, uitgever van het culinair magazine Bouillon! vier lijsten met personen die er in Nederland in de gastronomische wereld toe doen. Die minstens één vinger in de pap hebben. Dat bracht nogal wat te weeg.
Op 30 augustus 2014 brachten we een bezoek aan Foodforest Ketelbroek. Drie jaar later zijn we er weer. Wat is er veranderd? Zijn we met zijn allen wijzer geworden? Wouter van Eck heeft een boeiend verhaal en zijn voedselbos is een fraai project dat aangeeft welke richting we met de landbouw op moeten.
We waren de laatste week van juli in de Morvan. Het is niet voor niets Parc Naturel Régional du Morvan. Een schatkamer van rust en natuur. Een bewaarplaats van biodiversiteit. Daar willen we meer van.
Aangenaam verrast! Eddie Niesten schreef een intrigerend boek over ons eetgedrag, onderbouwd met heel veel recepten. Geen culinaire hoogstandjes die bij de edellieden op tafel kwamen, neen, juist datgene dat we vroeger en soms nu nog steeds thuis bereiden en onze disgenoten voorschotelen. Het is wat we eten, het is wat onze ziel voedt.
Op 19 maart 2017 was er de vijfde Groenmoesmarkt. Een prachtig evenement voor de ware moestuinier. Dit maal op een ruime locatie in Sint Oedenrode. Bijna negentig deelnemers en enkele duizenden bezoekers.