Het is mooi geweest

Open Ecotuin 8
Wil de Vooght, eerste man van Velt in Nederland, achter de kraam van de vereniging.

Zaterdag 6 juni 2015 deden we voor de vijfde maal mee aan de door Velt georganiseerde Open Ecotuin. Wij waren één van de 170 deelnemers, in Vlaanderen en Nederland. Het weer was aangenaam zonnig, de sfeer was uitmuntend en het bezoek was meer dan geïnteresseerd. Wat wil een mens nog meer?

Het initiatief voor de Open Ecotuinen komt van Velt. De van origine Vlaamse Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren die ook een fiks groeiende Nederlandse pendant kent. Het vindt in het eerste weekeinde van juni plaats.

U kunt dit hele seizoen nog Dwalen met Smaak

Naast de rondleidingen die we in onze tuinen (moestuin, Eetbare Siertuin en Herboristentuin) gaven, waren aanwezig: Velt NederlandBureau Cambium, Petit Bonheur met bijzondere planten, imker Saskia van Orsel, Herboristengilde, De Wildeman, Frutti Confetti en PuurKoffie.
Annita van Betuw stelde tentoon en had speciaal voor onze tuinen het kunststukje Dwalen met Smaak ontwikkeld. Die werd tijdens de Open Ecotuin gelanceerd blijft dit jaar gelden – dus als u er niet was, kom dan op een vrijdag of zaterdag bij ons dwalen (een enkele keer zijn we dicht: zie openingstijden; kosten € 5,– voor het unieke bijbehorende, handgebonden boekje).

Altijd mooi weer

Open Ecotuin 11
Vrouw met hoed leidt rond in de Eetbare Siertuin.

‘Altijd mooi weer’ schreven we in 2014 en dat gold in 2015 weer (….) op deze eerste zaterdag van juni.
Dit jaar telden we echter minder bezoekers dan tijdens ons “topjaar 2014”.
Maar er was op deze zonnige dag dan ook wel erg veel te beleven. In onze gemeente alleen al was het, naast Open Ecotuin waaraan ook De Ommuurde Tuin deelnam, Kunstroute Renkum, de markt Proef Oosterbeek en de beurs Ouders Natuurlijk. Bovendien was landelijk de Open Dag Stadslandbouw met maar liefst vijftien locaties in de buurstad Arnhem om over de andere buurstad Wageningen maar niet te spreken.

Aan de publiciteit voor ons evenement kan het niet hebben gelegen

.
Vorig jaar vertoonde Velt afwijkend gedrag en besloot de Open Ecotuin op zaterdag 31 mei en zondag 1 juni te houden, terwijl de meeste andere evenementen in het eerste volledige juni-weekeinde werden gehouden. Dat maakte het verschil.

Dom, dom, dom

Open Ecotuin 4
Ongeveer vier groene kikkers kwaakten de hele dag dat het een lieve lust was.

De commentaren waren overwegend lovend dan wel zeer positief; een enkeling vond onze natuurlijke tuin ‘rommelig’ (dat mag) en tja, dit jaar geen rabarberwerken. Dom, dom, dom.  In de eerdere vier edities waarin wij aan Open Ecotuinen deelnamen, verzorgde Frutti Confetti het onderdeel ‘rabarberwerken’. Een van de producten was taart, waarvan een kloeke punt met graagte bij de koffie of thee werd genuttigd. Dit jaar hadden we besloten rabarberwerken voor de verandering achterwege te laten. De taart werd node gemist.
Maar ja, 2015 kenmerkt zich door een aantal verkeerde keuzes onzerzijds: We hadden Petit Bonheur aangeraden vooral ook daslook mee te nemen, daar was immers vorig jaar veel vraag naar. Nu dus niet. Vorig jaar verkocht Anthonetta van Bergenhenegouwen vrijwel geen brave hendrik, dit jaar hadden we het telen en oppotten maar achterwege gelaten. En u raadt het: er was veel vraag naar. Tijdens onze plantjesdag hebben we het van de weeromstuit uit onze tuin gestoken, om bezoekers, die speciaal hiervoor van ver kwamen, niet met lege handen terug te laten gaan.

Op naar 2016 en nog een paar foto’s

 

Plaats een reactie