Met Elsje in het Openluchtmuseum

Aanmelden kan nog. Een van Neerlands beste wildplukkers, Elsje Bruijnesteijn, verzorgt in de maand november een reeks wildplukwandelingen op het terrein van het Nederlands Openluchtmuseum. Behalve ervaren hoe de mens vroeger woonde en leefde, kan iedereen ook zien, ruiken en proeven wat men toen zoal uit het wild at.

Hoera! Alweer Humboldt!

14 september 2019 was de 250ste geboortedag van Alexander von Humboldt. De man die de natuur uitvond is wereldberoemd, maar niet in Nederland. Drie jaar geleden verscheen De Uitvinder van de Natuur, een prachtige biografie, en onlangs verscheen het rijkelijk geïllustreerde De Avonturen van Alexander von Humboldt, dat focust op zijn vijfjarige expeditie in Zuid-Amerika.

Smaak of wansmaak

30 september en 1 oktober 2019 was de Vakbeurs Foodspecialiteiten in Houten. Producenten en importeurs van voedingsmiddelen hebben er stands en prijzen hun waren aan. Altijd leuk en over smaak, en zeker de Nederlandse smaak, valt te twisten.

Een uitgekookte Peter Klosse

De thriller Een Uitgekookte Zaak van Peter Klosse is spannend, confronterend en goed leesbaar. Het gekozen genre maakt de duistere werkelijkheid rond de voedselindustrie goed verteerbaar. Leesvoer voor iedereen. Het zou verplichte literatuur moeten zijn op middelbare scholen.

De bouillons van Jean Beddington

Bouillon heet het boek dat onlangs van de hand van Jean Beddington verscheen. Een goede bouillon is niet moeilijk om te maken, als je eenmaal weet hoe. Maar het lijkt een vergeten bezigheid. Echte bouillon vormt namelijk de basis voor heel veel mooie gerechten. Dit boek bevat een twintigtal recepten voor basisbouillons en sauzen en meer dan honderd gerechten waarin ze worden toegepast. Super!

Teltower Rübchen – herfstraap met een verhaal

Meiknollen, herfstrapen, het is de naam die aan de knolraap wordt gegeven. Een bijzondere is het Teltower Rübchen, genoemd naar de plaats Teltow, dat zuidelijk tegen Berlijn aan ligt. Het is een Brandenburgse specialiteit. Ze is klein, onooglijk maar zoet(er) en pittig van smaak. Ze worden in augustus gezaaid en een maand of twee daarna geoogst.

Worstbijbel

Acht jaar geleden verscheen van de hand van dezelfde auteurs het boek Over Worst. De Worstbijbel kent dezelfde uitgangspunten, deels dezelfde tekst, maar is veel uitgebreider en vooral duidelijker. Dat komt met name door het veelvuldig gebruik van foto’s. Het is, de nog immer aanwezige onderbroekenlol ten spijt, een fraai boek dat we iedere worstmaker van harte aanraden.

Brits Bakboek

Regula Ysewijn maakt waanzinnig fraaie kookboeken. Niet alleen voor wat betreft de recepten en historische achtergronden, maar ook de geweldige foto’s maken het een zeer waardevol kookboek. Dit is een Brits bakboek, met recepten uit het land van de pies, scones, buns en cakes. Zoet en hartig.

Van de noot een deugd maken

We waren op bezoek bij De Zandse Notengaard in Huissen, net onder Arnhem. Een prachtig aangelegde tuin met heel veel verschillende notenbomen en andere vruchtgewassen. Herman Janssen is een gepassioneerd walnotenfan.