Venkel-spinazie-quiche
Betrekkelijk eenvoudig recept maar o zo smakelijke taart of quiche met knolvenkel, spinazie en zachte geitenkaas
Betrekkelijk eenvoudig recept maar o zo smakelijke taart of quiche met knolvenkel, spinazie en zachte geitenkaas
Saffloer is een zeer veelzijdige plant die al duizenden jaren voor kleurstof en olie wordt geteeld. Maar ook om medicinale redenen. En als nep-saffraan.
Er was eens een Twentse kinderarts. Zij zag onder haar patiëntjes een groep jonge kinderen met vage, vervelende, terugkerende klachten waar ze niet veel aan kon doen. Luchtweginfecties, koorts, lamlendigheid. Ze besloot een aantal van deze ‘kwakkelkleuters’ als proef een aangepast dieet te adviseren. Dat bleek te werken.
Josh Niland is volledig in de vis, verwerkt het van kop-tot-staart en past technieken van de vleesverwerking toe. Zijn eigenzinnige benadering is inspirerend weergegeven in een prachtig boek voor chefs en bevlogen visliefhebbers.
Hij staat live, de Kookpotcast van Merit Hondelink en Amanda Brouwers waarin wij de hoofdrol spelen. Amanda en Merit bezoeken mensen van divers pluimage die wat te vertellen hebben, praten terwijl er wordt gekookt. Erg leuk om naar te luisteren.
De Japanse bladvlo Aphalara itadori wordt na tests door Instituut Biologie Leiden bij wijze van veldproef op drie plaatsen in Nederland losgelaten om de invasieve Japanse duizendknoop te bestrijden. Reden voor het NOS Journaal om daar aandacht aan te besteden en natuurlijk aan die andere dierlijke bestrijder: het bonte Bentheimer landvarken.
Wil je een fraaie bloementuin die gonst van leven en waar jaarrond iets te beleven is? Maar je weet niet hoe? Dan biedt dit boek ‘Een Tuin Barstensvol Bloemen’ een mooie opstap met veel houvast.
De van oorsprong Belgische wetenschapster Valerie Trouet schreef een fraai en lekker leesbaar boek over dendrochronologie: de techniek om uit jaarringen van bomen informatie te halen. Want aan die jaarringen kun je niet alleen zien hoe oud de boom is, maar ook of er goede of slechte jaren waren tijdens zijn leven. Op die manier is een beeld van het verleden te reconstrueren; bijvoorbeeld van droogte, kou, of bosbranden. En wordt duidelijk dat we inderdaad te maken hebben met klimaatverandering.
Hiske kocht het kalf Sjouk, omdat ze precies wilde weten hoe de ketens en dus de besluitvorming in de veeteelt cq zuivelindustrie lopen. En daar kwam kalf Spek bij. Nu gaat het om ontwormen en een gesprek met een veearts.
Zelden zo’n treffend boek gelezen. De auteur, Floris Alkemade, benadert op geheel eigen wijze de complexe vraagstukken waar Nederland – en de wereld – momenteel voor staan. Prettig leesbaar en rijkelijk voorzien van fraaie illustraties. Het zet aan tot denken en doen.
Na een zonnig dagje aan het Scheveningse strand, is de kust bezaaid met afval. Wegwerpverpakkingen. De meeste mensen weten hoezeer de zeeën en oceanen vervuild zijn met plastics. We noemen het de plastic soep. Toch neemt de hoeveelheid plastics in verpakkingen toe. En hoe zit dat eigenlijk met Nederland Schoon en World Cleanup Day?
November is traditioneel de slachtmaand. Dat beseffen de meesten van ons niet. Het boek Slachtvisite laat zien hoe tot ruim na de Tweede Wereldoorlog dieren aan huis werden geslacht en verwerkt. Een bijzonder boek met fraaie oude foto’s van slacht en vooral van wat men zoal van het vlees maakte.