Hiep, hiep, Hypernatuur!

Dit is bovennatuurlijk. Cor van Gelderen heeft een schier onmetelijke plantenkennis. In dit boek deelt hij zijn visie op wat mooi is en met bijzondere plantcombinaties. En dat alles ingebed in prachtige foto’s van tuinen, parken, planten. En hoe maak je je eigen hypernatuur?

Biodiversiteit. Het Boek.

De meeste mensen hebben wel een beeld bij biodiversiteit. Maar vraag hen het te omschrijven en je krijgt een rijke schakering aan antwoorden. Biologische diversiteit. Ecosystemen. De auteur(s) hebben zich ertoe gezet om er een boek aan te wijden. De ondertitel is dan ook ‘Een Weerbarstige Uitdaging’. De natuur is niet te vangen, is niet in een hokje te stoppen. Biodiversiteit ook niet.

Tuinieren voor de geest

Tuinieren is goed voor lichaam en geest. Voor velen van ons misschien een open deur. Maar in haar boek ‘Tuinieren voor de geest’ legt de Engelse tuinierende psychiater Sue Smith het allemaal nog eens op erudiete wijze uit. Dit is dus niet de zoveelste zelfhulp-flodder. Warm aanbevolen.

Het Duurzame Gezin

Uit Vlaanderen bereikte ons dit boek. Kijk voorbij de soms – naar onze smaak – wat erg commerciële insteek, en het bijpassende popie-jopie taalgebruik. Want het is in de kern een prima boek met concrete en vaak verrassende informatie over hoe je duurzamer kunt leven. En met een meestal milde, positieve insteek.

Roveja – de wilde erwt uit Umbrië

De roveja is met recht een oeroude erwt die nog maar door enkele boeren in het midden van Italië wordt geteeld. Het zou in het neolithicum al tot het basisvoedsel van de toenmalige mens hebben behoord. In Italïe is de erwt door Slow Food in de Ark van de Smaak opgenomen, opdat ze niet door het industriële geweld en de mechanisatie van de landbouw verloren gaat.

Piepschuimvreters

The Scientist meldt op 11 maart 2020 dat gebleken is dat superwormen leven op styrofoam. Dat is hoopgevend voor de verwerking van ons vele piepschuimafval – het is natuurlijk de vraag wat ze uitpoepen.

De mei van 2020

April vergt traditiegetrouw het meeste zaai- en plantwerk. Binnen zijn de vorstgevoelige planten voorgezaaid. Ze wachten om naar buiten te gaan. Dat moet officieel na de IJsheiligen! Maar de voorspellingen zijn uitstekend. Zullen we het wagen? (Maar waarom?)

In beeld bij Dutch Cuisine

MergenMetz stond centraal in de nieuwsbrief van Dutch Cuisine die op 28 april 2020 werd verstuurd. Het leverde voorlopig heel veel ‘vind-ik-leuks’ op Facebook en ‘retweets’ op Twitter op. Maar het is belangrijk dat ook chefs zich laten leiden door wat er in het voorjaar allemaal is. Zoals daslook, paardenbloem en meer.