Knolvoet

Knolvoet is een gevreesde aandoening bij kolen. Het is een parasiet die, eens u het in de tuin heeft, eigenlijk niet weg te krijgen is. Dus voorkomen is in dit geval noodzaak. Want genezen is een utopie.

Achter Glas

Onlangs is bij Velt een aardig boek verschenen over het vrijwel jaarrond telen van groenten in de hobbykas – of zoals de serre, zoals de Vlamingen zeggen. Auteur Jos Van Hoecke schrijft hoe hij het doet en dat is een mooie leidraad. Voor de starter en de ervaren kasgebruiker.

Bonte bentheimers tegen Japanse duizendknoop [5]

Op 5 februari 2018 verstuurde Stichting Probos haar eindrapport van de praktijkproeven die zijn genomen om te onderzoeken wat de beste methode is om de Japanse duizendknoop te bestrijden. De Bonte Bentheimer landvarkens, die nu drie seizoenen in Oosterbeek zijn ingezet, zijn geen onderdeel van de praktijkproef, maar worden wel vermeld.

Lang leve het fijndistilleren! Lang leve ware genever!

Distilleren, de Kunst van het Ruiken is een prachtig uitgevoerd boek over de familie Van Wees en bijna verloren gegane ambacht van fijndistilleren. Helder en op persoonlijke wijze geschreven. Een groot plezier voor iedereen die van een mooie jenever houdt. En jenever wordt weer genever.

Roze flamingo’s in de tuin

In juli 2017 verscheen er een kort bericht op JSTOR Daily over de roze flamingo. Deze plastic vogel, die ook in de Lage Landen menig tuin siert, is ongeveer zestig jaar geleden door Don Featherstone voor het bedrijf Union Products ontworpen. Daar wilden we meer van weten.

2018 is het jaar van….

Elk jaar is een ‘jaar van’. De natuur gaat ons het meest aan het hart, maar zoals altijd zijn er opmerkelijke benoemingen. De Verenigde Naties heeft geen thema voor 2018. Wellicht dat Trump met zijn America First dwars heeft gelegen.

Terugblik en zaaiplan 2018

De winter is er speciaal voor om plannen te maken wat we het komende jaar in de moestuin willen hebben. Iets verder doordenken en een goed zaaiplan opstellen voorkomt ongewenste overvloeden en perioden van schaarste. Want we willen immers jaarrond groenten uit eigen tuin eten. Of niet soms?

Begin het jaar met Bouillon!

We breken een lans voor dit unieke culinair culturele magazine, dat, sinds 2003, viermaal per jaar verschijnt. Boeiende en interessante verhalen die allemaal iets met voedsel en eten te maken hebben. Geen recepten. Begin 2018 goed en neem een abonnement. Want waarom niet?

Vijfsterrenvarkens

MergenMetz is vijfsterren varkensboer. Onder de paraplu van Varkens in Nood is enige tijd geleden het initiatief voor zogenaamde vijfsterren varkensboeren ontstaan. Niet dat deze organisatie nu het consumeren van varkensvlees bepaaldelijk bepleit, maar àls, dan ook met volledig respect voor het dier.