De culinaire ziel van Nederland

Aangenaam verrast! Eddie Niesten schreef een intrigerend boek over ons eetgedrag, onderbouwd met heel veel recepten. Geen culinaire hoogstandjes die bij de edellieden op tafel kwamen, neen, juist datgene dat we vroeger en soms nu nog steeds thuis bereiden en onze disgenoten voorschotelen. Het is wat we eten, het is wat onze ziel voedt.

Top assortiment bij Lowgardens Nuseries

Dit was wel héél bijzonder. Wij bezochten kwekerij Lowgardens in Wernhout, nabij de Vlaams-Nederlandse grens. Een unieke en fraaie kwekerij met veel curieuze en zeldzame, bomen en heesters, waaronder ook veel eetbare. Een bezoek om niet alleen hebberig, maar ook blij van te worden.

Boekpresentatie Vleesbijbel

Er is een prachtig en zeer gedetailleerd fotoboek verschenen over het uitbenen en uitsnijden van de meest gangbare dieren die de Nederlandse mens eet: rund, kalf, varken en lam. Uitermate interessant voor iedereen die het zelf eens wil doen en voor hen die willen weten waar welk stuk vlees wordt weggesneden en hoe de delen worden genoemd. Een kort verslag van de boekpresentatie op 29 maart 2017.

Aprilwerk in de moestuin 2017

Na wat warme dagen in de laatste week is het aan de maand die doet wat ze wil. Het kan dus nog ‘s nachts een keertje vriezen. Veel groenten zijn wel bestand tegen een graadje vorst.
Maar niet de vruchtgewassen die buiten groeien, zoals pompoen, courgette, yacon en maïs. Die gaan we deze maand voorzaaien in de kas (serre). Of als u geen kas heeft: binnen.

De macht over ons eten in kaart gebracht

Op 10 januari 2017 verscheen in Duitsland de Konzernatlas 2017. Het laat klip en klaar zien waar zich de macht in de agrarische en voedselindustrie bevindt. Milieu- en ontwikkelingsorganisaties waarschuwen voor de enorme marktinvloed en lobbykracht van slechts enkele multinationals. Om consumenten te beschermen en de duurzaamheiddoelstellingen van de Verenigde Naties te halen, is het zaak dat de politiek deze bedrijven sterk in de gaten houdt.

Maartwerk 2017

Voorzichtigheid is troef met het tuinwerk in maart. Het kan zomaar gaan vriezen. Maar de veertiendaagse voorspelling ziet er goed uit. We kunnen gaan voorzaaien en sommige taaie gewassen kunnen meteen al buiten in de volle grond.

Het kookboek Eetbare Wilde Planten – Leer koken met de natuur

Eind 2016 verscheen dit kookboek van de hand van Marion de Kort. Het bevat tal van recepten met in Nederland in het wild voorkomende planten en, belangrijker, uitleg waarom wilde planten eten goed is voor ons. Wij bevelen dit bijzondere boek een ieder die zich iets verder verdiept in gezonde groenten van harte aan. Het is een kwestie van ‘out of the groenteschap’ denken.

Boeren met Ontzag

Voor boeren, burgers en buitenlui. ‘Boeren met Ontzag – over groei, grenzen en perspectieven’ is een verfrissend boekje dat de auteur Wim Schippers november 2016 het licht deed zien. Een drieluik dat toont waar de boeren zijn doorgeschoten, welke grenzen daarbij zijn overschreden en wat de perspectieven zijn als ze het (weer) goed doen.

Zes maal in Seizoenen

Wij zijn al jaren lid van de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren (Velt). Ze heeft haar wortels in Vlaanderen en groeit nu gestaag door in Nederland. Want wat wil je, het lidmaatschap kent, naast onderlinge betrokkenheid, veel aantrekkelijke voordelen. Van de leden, voor de leden. En wij mogen in 2017 zes maal schrijven over het wel en wee in onze tuinen.