En nu is er de ultieme restaurantlijst: La Liste

Het moest er eens van komen. Welke restaurantgids is nu 100% betrouwbaar? La Liste is een Frans-internationaal initiatief dat volgens een algoritme aan de hand van veel restaurantgidsen en websites een overzicht geeft van wat de werkelijk goede restaurants op onze aardkloot zijn. De website is 17 december 2015 gelanceerd.

De RHS testte pronkbonen

De resultaten van een test van pronkbonen (runner beans), uitgevoerd door de Royal Horticultural Society (RHS). Aan de namen te zien, zijn het allemaal Britse rassen en hybriden. We geven ook wat links naar leveranciers in De Lage Landen.

Panne met Demeyere pan

Dat hebben wij weer. Zo’n vijftien jaar geleden kochten wij een flinke set pannen van Demeyere. Dertig jaar garantie. Iets later kochten we bij de serie een kleine koekenpan met speciale antiaanbaklaag. Daarvan laat nu de bodem los. Demeyere wijst een fabricagefout van de hand. Dat snappen we niet.

Bonen? Peulvruchten!

2016 Is door de FAO uitgeroepen tot het Jaar van de Boon (eigenlijk pulses – peulvruchten). En na de succesvolle klimaatconferentie in Parijs gaan we natuurlijk met zijn allen minder vlees eten. Want al die poepende, boerende en winden latende runderen leveren een grote bijdrage aan de broeikasgassen. Nog los van het feit dat we door dieren te voeren heel veel voedingswaarde verspillen. Kortom, bonen en andere peulvruchten zijn dan een uitstekende vervanger en het boek Bonen! biedt maar liefst 144 puike recepten.

Weg met Jamie! Hier is Felix!

Onlangs verscheen Familierecepten van de hand van Felix Wilbrink. Een heel juiste titel. Het is een fijn kookboek met recepten voor alle en bijzondere dagen en dat alles zonder grote culinaire hoogstandjes. Persoonlijk en herkenbaar geschreven. En Wilbrinks taalgebruik roept een gevoel van warmte op.

Easy Curry Vegetarisch

De kookboeken van Madhur Jaffrey zijn wat ons betreft onmisbaar in de vegetarische keuken. Ook voor de deeltijd vegetariër. Wij zijn een fan. Dit nieuwe boek in Nederlandse vertaling biedt opnieuw een rijk pallet aan eenvoudige maar soms o zo spannende gerechten. Maar liefst 200 recepten. Voor elke dag wat.

De lange weg Van Akker naar Bos

Op 28 november 2015 was er bij hogeschool Van Hall Larenstein in Velp de afsluitende conferentie Van Akker naar Bos. Noem het agroforestry, noem het voedselbos, bostuinen, noem het Eetbare Siertuin (zoals wij) of polycultuur. Het hoeft geen bos in de letterlijke zin te zijn. Het gaat er om dat we op een andere manier, met respect voor en samen met de natuur, voedsel moeten verbouwen. Want zoals het nu gaat, gaat het onherroepelijk mis. Doch er is om de gangbare landbouw te veranderen nog een lange weg te gaan.