Terugblikje: Sint Jan in de regen
We hadden het kunnen weten. De Sint Jan van Leonardo da Vinci wijst naar boven. Het was zeikweer. We hadden het ons wel iets anders voorgesteld. Maar de echte liefhebbers kwamen desondanks en waren enthousiast.
We hadden het kunnen weten. De Sint Jan van Leonardo da Vinci wijst naar boven. Het was zeikweer. We hadden het ons wel iets anders voorgesteld. Maar de echte liefhebbers kwamen desondanks en waren enthousiast.
Stadslandbouw is een vreemd begrip. Na een aantal jaren te zijn gehypet lijkt het op zijn retour of zijn plek te hebben gevonden. Maar wat is het eigenlijk? Waar gaat het om? Één ding staat wel vast: stedelingen verbouwen groenten. Maar is dat alles? Is dat nu zo bijzonder? We zetten een en ander op een rijtje en komen, met beide benen op de grond, tot de conclusie: er is niets nieuws onder de zon, ga gewoon verder met moestuinieren op de volkstuin, in de eigen tuin of op het balkon.
Voor Sint-Jan (24 juni) moet de Sint-Jansui worden gerooid. Het is de vroegste ui die we kennen. Inmiddels is het een zeldzaam Nederlands gewas dat o.a. in Slow Food’s Ark van de Smaak is opgenomen. Het is een bijzonder uitje dat zich alleen vegetatief laat vermeerderen.
Twintig jaar Internationale Kwekerijdagen Bingerden. Van 17 t/m 19 juni 2016. Een van de mooiste, zo niet: de mooiste evenementen in Nederland voor de tuinliefhebbers. En elk jaar is het een feest. Een feest van herkenning. En er is altijd weer veel boeiends te ontdekken.
GardenOrganic noemt op haar website zeven belangrijke nuttige insecten voor de moestuinier. Ja, natuurlijk het lieveheersbeestje, die kennen we allemaal. Maar wat dacht u van zweefvliegen, sluipwespen, loopkevers en gaasvliegen. Kent u ze allemaal? En weet u wat ze voor een gezonde tuin betekenen?
Varkensvoer dankzij de Börner groentenschaaf. Hoe mooi wil je het hebben? De groenten die voor demonstraties van het apparaat op diverse markten en beurzen wordt gebruikt, eindigt bij onze bonte bentheimers. Peter Drewes brengt met regelmaat vaten groenten en neemt dan lege mee. Dat is ook recycling.
Modeste Herwig deed een praktisch en behoorlijk compleet boek verschijnen over het zelf maken van diverse thees, sorry: tisanes. Want dat is de naam voor kruidendranken anders dan van de echte theeplant. Voor veel tuinvrouwen of -mannen is dit boek een uitkomst. Voor ons in elk geval wel.
Zelf zaden vermeerderen lijkt makkelijk. En is in veel gevallen ook makkelijk. Maar enige kennis en inzicht is zeker handig. Nestor Jan Velema gaf dit voorjaar een workshop zaadvermeerdering en het najaar over het schonen van zaad.
Zondag 29 mei wacht Olst-Wijhe een ongewoon schouwspel. Op die dag komt Hendrik de Kuijper van hoefsmederij De Tonnemaker met een span paarden uit het Drentse Dwingeloo om een kleine twee hectare aan de zuidkant van Olst in te zaaien met de Afrikaanse graansoort sorghum. Vanaf 11 uur is het publiek welkom om de operatie live vanaf de zijlijn te komen volgen.
De Europese Commissie zou op 19 mei 2016 een besluit nemen of en in hoeverre het gebruik van glyfosaat – beter bekend als RoundUp van Monsanto – wordt toegelaten. Maar ze heeft dat uitgesteld. Er zijn veel aanwijzingen dat het kankerverwekkend is en andere negatieve effecten heeft. Milieubewegingen strijden al lange tijd tegen het gebruik ervan. Maart 2015 maakte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bekend dat het ‘mogelijk kankerverwekkend’ is. Op 17 mei 2016 lieten de Wereldvoedselorgansatie (FAO) en de WHO echter weten dat het niet kankerverwekkend is. Een gewiekste timing. Objectiviteit is in het geding.
November 2015 oogstten we de pennen van de zaden die we voor vijf witlofrassen van Arche Noah hadden gekregen. We hebben ze ingetafeld en maart 2016 hebben we de witlofstronkjes geproefd. Bitter? Mwa. Nee.
December 2015 kwam dit prachtige boek uit. Het biedt een zeer direct inzicht in hoe midden zestiende eeuw voor de (kerkelijke) elite werd gekookt. En dit niet door lange, bespiegelende verhandelingen, nee, door de instructies en recepten van de kok, Bartelomeo Scappi, zelf.