Wat een cultuur in Nederland!

Diep onder de indruk zijn we van De Bosatlas van het Culturele Erfgoed. Deze atlas is op zichzelf al een cultureel monument. Zo volledig, zo fraai uitgevoerd, zo informatief. Met liefde en toewijding gemaakt en zonder meer een waardevol bezit. Een boekwerk dat in elk Nederlands huishouden hoort. Het wachten is op een motie daartoe van een politieke partij.

Wij waren op de Bio Beurs

BioVak is niet meer. Leve de Bio Beurs! Dezelfde tijd van het jaar, dezelfde locatie, dezelfde biologische producenten. Niets nieuws dus? Jawel. Op een of andere manier lijkt het leuker en frisser dan voorheen. Maar wie denkt dat deze Bio Beurs een beurs van louter wereldverbeteraars is, komt bedrogen uit. Bio is ook gewoon business.

Mashua of knolcapucien

We hebben een zeer uitgebreide plantbeschrijving opgenomen van deze knol uit de Andes. Makkelijker te telen dan de aardappel, die daar ook vandaan komt en in een aantal opzichten dubbel zo gezond. En toch kennen we het niet.

Zonnepanelen – zeven vette of magere jaren?

In 2014 wekten we met onze zonnepanelen 1644 kWh op. We hebben nu ongeveer zeven jaar zestien zonnepanelen op ons huis liggen. De totale energieopbrengst had rond de 2.000 kWh per jaar moeten zijn, maar is na zeven jaar 11.104 kWh. Dat komt o.a. omdat aan de oostzijde nogal wat bomen staan. En natuurlijk zonuren.

Harm en Aagje uitbenen

Schokkende beelden? Clara wilde een spreekbeurt op school houden over varkensvlees en het uitbenen, d.w.z. het geslachte varken tot stukken bekend vlees verwerken. De leraar had bezwaar tegen de expliciete foto’s. Waarom? Mogen kinderen niet weten waar de karbonade of fricandeau vandaan komt? Hoe braadworst wordt gemaakt? Is vlees anoniem?

Liever Lokaal = 3 x 2.V + 1

Een boek voor vele jaren! Voor hen die willen maar niet weten waar te beginnen is dit een prachtig Slow Food kookboek met voor elke dag van het jaar een recept die in het seizoen past. Met lokale producten of, als het moet, uit omringende landen. Dus geen sperzieboontjes uit Egypte tijdens het Kertsdiner, maar schorseneren en een mooi stuk kaas van de boer om de hoek. En pas op, geen verse schapen- of geitenkaas in de winter.

Handboek Ecologisch Tuinieren – geheel vernieuwd

Dit is een tuinboek. Maar wat voor een! Ontwikkeld, gekneed, herkneed gedurende meer dan drie decennia op basis van jarenlange ervaringen van tientallen overtuigde en kritische ecologische tuiniers. Alleen al het zeskoppige leescomité van deze editie telt samen 225 jaar moestuinpraktijk. Koop het. Punt uit.