De cv ketel die elektriciteit opwekt
We hebben onze nieuwe cv ketel gekozen: de eVita van Remeha. Er zijn drie doorslaggevende redenen: de service, het milieu en de energiebesparing. En alles dat we extra verdienen is mooi meegenomen.
We hebben onze nieuwe cv ketel gekozen: de eVita van Remeha. Er zijn drie doorslaggevende redenen: de service, het milieu en de energiebesparing. En alles dat we extra verdienen is mooi meegenomen.
De in Noorwegen wonende Brit en verzamelaar van eetbare planten Stephen Barstow bezocht Food Forest (voedselbos) Ketelbroek. Het was voor ons een uitgelezen gelegenheid voor een bezoek, dat we al lang geleden hadden moeten afleggen.
We hebben de Landgoedfair op Heerlijkheid Mariënwaerdt na pakweg dertien jaar weer eens bezocht. Het is grootser en lijkt ook qua aanbod te zijn veranderd. Er zijn drie goede redenen om die te bezoeken, de rest lijkt bijzaak. En het feit dat we maar liefst € 3,50 voor een klein plastic flesje plat Chaudfontaine bronwater moesten neertellen, maakte dat we met een ontstemd gevoel huiswaarts gingen.
Door de zachte winter, warme lente en ook niet zo beroerde zomer, heeft de natuur meedogenloos toegeslagen. Eerst vertelden we trots van de mooie biologische balans in en onze moestuin, nu moeten we dat verhaal bijstellen.
Wat doen we ermee? Inmaken, drogen, inleggen, invriezen, fermenteren, zoet, zuur, zout? Het komt allemaal aan bod in het boek Rijke Oogst van Alys Fowler. Een praktisch boek, helder en voorzien van receptuur. We vinden er veel praktische tips in. Goed boek voor elke moestuinier en vooral in deze tijd van het jaar.
Zaterdag 2 augustus dineerden we op ’t Hof Welgelegen in Middelburg. Omdat het een agrarisch bedrijf is, heet het boergondisch. Maar dan wel van de hogere boeren stand. Het was aangenaam verpozen en uitstekend eten. Van harte aangeraden.
Eindelijk is het in het Nederlands verschenen, de vertaling van Essbare Wildpflanzen. Onmisbaar, volledig, makkelijk hanteerbaar, deskundig en helder in tekst en uitleg. Een uitkomst voor iedereen die de volgende stap naar het eten van “onkruid” uit eigen tuin en in het wild voorkomende groenten wil zetten. Een beter boek is momenteel niet te krijgen.
In 2014 constateren Radboud Universiteit en SOVON dat niet alleen de bijen, maar ook de vogelstand te lijden heeft van neonicotinoïden. De leercurve van de mens blijkt in dit geval erg lang. Zeker als er grote financiële belangen mee gemoeid zijn. Want al in 1994 constateerden Franse bijenhouders dat er iets loos was. Oorzaak: imidacloprid , een van de neonicotinoïde insecticiden. Inmiddels het meest gebruikte soort insectengif ter wereld. Het komt ook in ons voedsel voor
Knopkruid is een plaag in vele tuinen. Het is ook een groente die van origine uit Zuid-Amerika komt. Een erg gezonde groente. We hebben de plant uitgebreid beschreven. Het kent een boeiende geschiedenis.
Vrijwel ieder jaar zaaien we een ander (zeldzaam) komkommerras. Izjaštšnõi komt uit Estland dat we verkregen via de Heritage Seed Library. De Britten schrijven dat het een pickling variety is – dus om in te maken. Maar ook zo smaakt het uitstekend.
Een geweldige belevenis. We namen deel aan Steinbeisser Experimental Gastronomy. Kunst en bijzonder eten gecombineerd in een authentieke zaal van het Lloyd Hotel & Cultural Embassy in Amsterdam. Het was een vijfgangen veganistisch diner. Zo mooi kunnen groenten zijn!