Tien redenen om van je grond te houden
In haar nieuwsbrief van 5 december 2024 geeft het Britse Garden Organic tien redenen om je grond te koesteren. Zo helder, zo simpel, dat we dat graag in ietwat bewerkte vorm doorgeven.
In haar nieuwsbrief van 5 december 2024 geeft het Britse Garden Organic tien redenen om je grond te koesteren. Zo helder, zo simpel, dat we dat graag in ietwat bewerkte vorm doorgeven.
Toen Meine Jacobi was overleden werd het huis leeggeruimd en verkocht. Een curieuze verzameling potjes met boomzaden dreigde in de afvalcontainer te gaan. Maar werd gered door een oplettende voorbijganger.
Als het goed is, is er december weinig tot niets te doen. Hooguit klusjes die voor de vorst invalt gedaan moeten worden, maar dat is dus wachten. Minus één is eigenlijk geen vorst, de meeste groenten verdragen dat wel. In dit bericht een tabel met vorstbestendigheid.
Nu menigeen alweer droomt van het nieuwe moestuinseizoen en we beginnen zaden te bestellen, is het zaak om rekening te houden met de groenten voor de komende winter. We willen immers jaarrond van de tuin genieten.
De donkere dagen werpen hun schaduw over de tuin. Kolen en enkele andere groenten trotseren wind en regen. Het blad dat uit de bomen valt bedekt de paden en de bedden. Blad en bladstelen van diverse zomerse gewassen liggen nu slap, week, vergeeld over de grond. Maar dat is goed. Houd de aarde bedekt.
Al enige jaren draaien we mee in het project Yacobat van Hogeschool Vives in Roeselare. We ontvangen bataten om die te testen en hier zijn de resultaten van 2024.
De komkommer Noa’s Broei staat op de Oranje Lijst. Het zaad is niet meer in de handel verkrijgbaar, wel in de genenbank. In Duitsland staat hij op de rode lijst. En wij hebben deze van voor 1880 stammende komkommer in 2024 vermeerderd.
Er is een prachtig nieuw kruidenhandboek van één van de grand old ladies van de Nederlandse heilzame kruidenwereld verschenen. Mooi uitgegeven is dit een zinvolle aanvulling van de boekenplank boordevol informatie, praktische tips en fijne recepten.
De houtduif: verguisd als domme, dikke, onhandige en ongewenste tuinvogel. Maar daar laat Hay Wijnhoven in dit boek toch een ander licht op schijnen. Het is een fijn nieuw boek uit de serie vogelmonografieën van AtlasContact.
We naderen het einde van een bizar moestuinjaar. Oktober heet de wijnmaand, maar het is ook de maand dat tamme kastanjes vallen en kunnen worden geraapt. De weersvooruitzichten zijn voor de eerste weken van de maand aangenaam, zo rond de 16oC, met af en toe een buitje. Mooi om nog wat klussen te doen.
September is herfst, want op 31 augustus eindigt de meteorologische zomer. We gelukkig hebben we, in tegenstelling tot vorig jaar, weer een beetje zomer gehad. Er kan nog heel wat worden gedaan in de moestuin.
Je eigen tomaten telen en oogsten als ze daadwerkelijk rijp zijn, dat is pas genieten. Het is minder leuk als je ziet dat je tomaten ziek zijn en kwalen vertonen. Zieke tomaten willen we niet, wat kan je er aan doen?