Mei in de (moes)tuin

In tegenstelling tot 2023 en 2024 is de natuur behoorlijk op snelheid door het warme weer. Droogte maakt echter dat de groei niet helemaal als kool gaat, maar de slakken daarentegen, blijven thuis. Net als in 2023 komt de natuur in de moestuin langzaam op gang. De veertiendaagse verwachting laat temperaturen voor overdag van 18 tot 21o C zien en met nachten van rond de 10o C. De aarde moet wat opwarmen, maar we wachten met uitplanten niet tot na de IJsheiligen.

Maart en de moestuin 2025

Wat doen maart en de moestuin? We gaan compost en mest opbrengen, zaaien ter plekke of binnen. De dagen zijn nu merkbaar aan het lengen en februari laat de winter voor wat het is. 19 februari hadden we nog -5o C vorst, maar nu is het toch langzamerhand lente aan het worden.

Februari in de moestuin

Ooit, lang geleden, was februari de koudste wintermaand met pakken sneeuw. Dat hebben we in januari achter ons gelaten. Nu de sneeuw weg is, de bodem weer ontdooid, kunnen we langzaamaan toegeven aan onze tuinkriebels en al wat zaaien.

Januari in de moestuin 2025

Heerlijk, nog een hele maand januari dromen en dan begint het zaaien weer van de eerste gewassen, zoals pepers. Het is nog even genieten van de korte dagen. En wie weet gaat het toch nog een paar nachten echt vriezen. Wellicht helpt dat tegen een overdaad aan slakken in dit nieuwe jaar

December in de moestuin

Als het goed is, is er december weinig tot niets te doen. Hooguit klusjes die voor de vorst invalt gedaan moeten worden, maar dat is dus wachten. Minus één is eigenlijk geen vorst, de meeste groenten verdragen dat wel. In dit bericht een tabel met vorstbestendigheid.

November 2024 in de moestuin

De donkere dagen werpen hun schaduw over de tuin. Kolen en enkele andere groenten trotseren wind en regen. Het blad dat uit de bomen valt bedekt de paden en de bedden. Blad en bladstelen van diverse zomerse gewassen liggen nu slap, week, vergeeld over de grond. Maar dat is goed. Houd de aarde bedekt.