Joepie! Shiitakes!
Nog maar achttien dagen geleden meldden we dat we reuzenshiitakes aan onze stammen in het bos ontdekten. Nu is de nieuwe oogst alweer in zicht.
Nog maar achttien dagen geleden meldden we dat we reuzenshiitakes aan onze stammen in het bos ontdekten. Nu is de nieuwe oogst alweer in zicht.
Leed. Een week geleden hebben we de vruchtgewassen (maïs, komkommer, augurk, courgettes etc.) uitgeplant. In de tuin, in de kas en in de koude bakken. En de augurkplantjes kwijnden weg.
In het mei-nummer van The Garden wordt aandacht aan komkommers besteed. Over hoe te telen en welke soorten het beste zijn.
Op 5 juni aanstaande hebben we de opendag. De Open Ecotuinen van VELT. Daarvoor zijn in oktober 2009 twee inspecteurs langs geweest en we zijn verheven tot de o.i. hoogste status: natuurlijke tuin.
De IJsheiligen hebben zich aangekondigd en nachtvorst is niet meer te verwachten. Het is echter wel gewoon nat en koud. Dus gaan de kuipplanten uit de kas en maken plaats voor de tomaten, aubergines enzovoorts.
Afgelopen woensdag, tijdens een dagelijkse rondgang door ons stukje bos, ontdekten we joekels van shiitakes aan de stammen. Waarom hebben we die niet eerder gezien?
Wij zaaien tuinbonen voor in de koude bak. Daar hebben ze het warmer. Als ze iets zijn opgegroeid worden ze uitgeplant.
Vorig jaar was de aantasting door de wortelvlieg èn door de uienvlieg behoorlijk. Tijd voor drastische maatregelen. Voor de hobby-tuinier is dat: fijnmazig gaas gebruiken.
Vorig jaar was de aantasting door de wortelvlieg èn door de uienvlieg behoorlijk. Op zijn zachtst gezegd: frustrerend. Tijd voor drastische maatregelen.
In Seizoenen, het periodiek van VELT, staat ditmaal een geweldig verhaal over zelf molsla telen. Molsla is in feite paardenbloem, maar voor culinair gebruik zijn er selecties.
Hoewel op de meest beschutte plaatsen de vorst nog in de grond zit, zijn de eerste tekenen van de lente waar te nemen. Door de natuur en door onszelf, de mens die spit en zaait. De laatste aardperen uit de grond, het eerste zaad erin.
Niet alle Groentesoortenn zijn eenjarig. Enkele van de lekkerste zijn vaste planten. Dan hebben we het over rabarber, zeekool, aardperen (topinamboers), crosnes, asperges en…. hosta.