Plastic eilandjes in ons lichaam
Meer en meer wordt bekend hoe belangrijk goede darmflora is voor onze gezondheid. En nu blijkt dat microplastics deze danig kunnen verstoren en ons afweersysteem aantasten.
Meer en meer wordt bekend hoe belangrijk goede darmflora is voor onze gezondheid. En nu blijkt dat microplastics deze danig kunnen verstoren en ons afweersysteem aantasten.
Als we over achteruitgang van biodiversiteit en de stand van bepaalde diersoorten spreken, dan kijken we meestal niet meer dan hooguit honderd jaar terug. Binnen enkele generaties zijn we vergeten hoe het vroeger en daarvoor was. Wij, als mensheid, lijden aan geheugenverlies.
Het weer is elk jaar weer anders. Was het in 2022 in maart en april aangenaam warm en de IJsheiligen ver weg, dit jaar is het, misschien op 30 april na, een nogal kil voorjaar. De natuur komt maar langzaam op gang.
Iris Veltman schreef een ontzettend leuk en verhelderend boek voor elke tuinier die zijn tuin biodiverser wil maken en weerstand aan klimaatverandering wil bieden. Ze weet waar ze het over heeft en schrijft uit eigen ervaring, wat het allemaal heel herkenbaar maakt.
Dit door twee Amerikaanse botanici geschreven boek was een vondst in de lokale boekhandel. Het is door Aad Jansen met zorg in het Nederlands vertaald. Het gaat over bladeren, maar eigenlijk over bomen. Een selectie van 50 bomen passeert de revue. Bekende, onbekende, grote, kleine, van overal ter wereld. Aanrader voor liefhebbers van bomen. En wie is dat nu niet?
Dit is een schitterende nieuwe gids, boordevol praktisch gerichte informatie over het herkennen van Europese dieren aan de hand van hun sporen. De hoofdmoot vormt de zoogdiersporen, en de hoofdmoot daarvan is pootafdrukken. Maar er is veel meer: braakballen, poepjes, vraatsporen, holen… Alles zeer toegankelijk en met heldere foto’s en tekeningen.
Zeer smakelijk gerecht met lever, gefrituurde blokjes aardappel, venkel, paprika of Spaanse peper, ui en behoorlijk wat knoflook. (Kan ook nog met hart en long.)
Pulitzerprijs-winnaar Anne Proulx schreef een krachtige aanklacht tegen de teloorgang van veen- en moerasgebieden en hun waarde voor ons leefmilieu in termen van biodiversiteit en vasthouden van CO2.
Hoe ambachtelijke samenwerking tot mooie producten leidt. Op 4 april 2023 vond bij De Veldkeuken in Bunnik een bijzondere presentatie plaats van brood, bier en jenever, gemaakt met Utrechtse Blauwe.
Wij hebben een serie walnootrecepten op de website geplaatst. Wij doen namelijk mee in het project Gelderse Korte Notenketen (KNK) dat de lokale teelt en het gebruik van walnoten een duw in de rug moet geven. Zo kunnen we van dierlijke eiwitten en vetten naar plantaardige omschakelen.
Planten onder stress, maken geluid dat voor mensen niet hoorbaar is. Maar het kan wel met apparatuur worden waargenomen en sommige dieren horen het ook. Dit biedt geheel nieuwe inzichten voor de landbouw. Dat blijkt uit een onderzoek dat op 30 maart 2023 in het wetenschappelijke blad Cell is gepubliceerd.
Een plantaardige mayonaise gebaseerd op aquafaba (kookvocht van bonen of erwten) en walnootolie. Simpel te maken en ontzettend lekker.