Februari in de moestuin 2019

De februari van 2018 was een en al vorst, die van 2019 begint de eerste weken kwakkelend. We hebben ons zaaischema gemaakt, zaden in huis (en sommige nog bestellen). Maar wat kunnen we doen in de moestuin?

Wij waren op de BIO Beurs – Maar waar was Nel?

Op 23 en 24 januari 2019 was de grootste Nederlandse beurs voor biologisch boeren en biologische voeding in de IJsselhallen in Zwolle. Een uiterst leerzaam evenement waar telkens weer nieuwe initiatieven te vinden zijn en waar ook telkens nadrukkelijker duidelijk wordt dat BIO gewoon Big Business is.

Slakken ruiken voor ze eten

Waarom wordt de ene ras zaailingen subiet door slakken weggeschoren, terwijl die van andere planten blijven staan? Men dacht dat smaak bepalend was, maar nu blijkt dat de geur een rol speelt.

Dineren aan de gracht

Heeft u zich wel eens afgevraagd waarom oud glaswerk vaak een versiering met reliëf kennen? Het antwoord staat in dit prachtige boek over de regentenfamilie Van Loon, medeoprichters van de VOC. Het huis aan de Amsterdamse grachtengordel is nu een museum.

2019 is het jaar van….

Elk nieuw jaar vormt voor diverse organisaties aanleiding om een onderwerp of thema te kiezen waarop men zich focust. Altijd boeiend om te zien wat de mens roert. We melden alleen grote of bijzondere thema’s. En dan is er nog Brexit en dit nieuwe jaar verkiezingen.

Gazon, grasmat, grasveld, meer dan sprietjes!

Voor de meeste mensen met een woning op de grond is het normaal dat ze een grasveld of gazon aanleggen. Na het zaaien of leggen van de zoden begint pas het echte werk. Het boek ‘Meer dan Sprietjes’ laat zien dat je op andere wijze naar het gras in de tuin kunt kijken.

Groentenambassadeur van Dutch Cuisine

Dutch Cuisine is een organisatie die staat voor de goede Nederlandse keuken. Dat wil zeggen zo veel mogelijk lokale ingrediënten, korte ketens en koken in het seizoen. Ze kent veel koks als ambassadeurs. En nu ook MergenMetz. In de speciale rol van groentenambassadeur.

Twee maal vier seizoenen koken

De een is een tuinman die kookt, de ander is een kookvrouw die oogst. Onlangs zijn twee goede boeken verschenen die ons aanzetten tot het meer met het seizoen koken. Dat betekent lokaal geproduceerd, gezonder èn beter voor het milieu. Doen!

Zo krijg je een rendabele kleine tuinderij

Menigeen droomt ervan een moestuin op te zetten en daarmee zijn geld te verdienen. Maar hoe doe je dat? Boeken over moestuinieren zijn er genoeg. Maar dan? Dit boek beschrijft, vanuit eigen ervaring, het opzetten van een commerciële tuinderij en de keuzes en afwegingen die daarbij worden gemaakt.