De moestuin in juli 2020

Velen van ons blijven in de zomervakantie thuis, of vieren van huis uit vakantie. In de moestuin is het nu wat aanrommelen: beetje wieden, nog wat zaaien en uitplanten. Want nu zijn we in de gelukkige maand gekomen, waar we oogsten kunnen binnenhalen. De kroon op ons werk.

Uit: De Almanach der Natuur, 1789

Vorig jaar hadden we last van duiventerreur. En de kleinere vogels deden zich tegoed aan de peultjes en kapucijners, zodat . Dit jaar niet. Het zal alles te maken hebben met de voedsel-en-legcyclus van de vogels. Als de jongen er zijn moet er voldoende voedsel zijn, insecten, vruchten, planten. Anders is de rijke moestuin een Hof van Eden.

Hitte

Dit jaar lijkt het alsof de wortelen (penen) een opdonder hebben gehad. Stonden de zomerwortelen Nantes er in het begin fris en groen bij, de laatste week van juni was het klein loof. Alsof het rijke groen was weggeschrompeld en de kleine peentjes in hun overlevingsstrijd opnieuw gingen uitlopen. We hebben, net als andere jaren, regelmatig gesproeid. Vreemd.

Zaaien en uitplanten

We zaaien in het vroege voorjaar altijd een slamengsel. Eigenlijk is dat een mix van allerlei Aziatische goenten, zoals mizuna, komatsuna, tatsoi, bladmosterd, rucola en ook wat bladchicorei en echte sla.
Kiemt snel en gebruik het als snijsla. Nu ook zaaien, als de ‘echte’ sla zo’n beetje op is.

Aardappelen, vroegerooien
Knolraapjes voor herfstrapenzaaien, buiten, ter plekke medio-eind
Boerenkool en andere kolenuitplantenbegin-medio
Purple sprouting broccolizaaien, buiten, ter plekke medio-eind
Radijs en dan m.n. de groterezaaien, buiten, ter plekke eind
Rucola en dat geldt ook korianderzaaien, buiten, ter plekke elk moment
Spinaziezaaien, buiten, ter plekke eind
Venkelzaaien, buiten ter plekke of in pluggen/potjeseind
Radicchio, groenlofuitplanten of nog net zaaienbegin
Nieuw-Zeelandse spinazieuitplantenbegin
Sla en stengelsla,
andijvie, groene kool
uitplantenelk moment

Snoeien

Als je appelbomen hebt, kan je zomersnoei toepassen. Het remt de groei van de boom, zorgt voor een mooiere oogst omdat er meer licht in de boomkruin valt, bevordert het aanmaken van bloemknoppen voor volgend jaar en in deze tijd van het jaar helen de snoeiwonden snel.

Aardbeien snijden
Als de oogst is geweest wil men de aardbeienplant vlak boven de grond afsnijden of snoeien. De plant loopt dan weer fris en fruitig uit. Zo blijft ze hanteerbaar en maakt niet meteen uitlopers.

De kolen staan er dit jaar weelderig bij

1 gedachte over “De moestuin in juli 2020”

  1. Leuk om te lezen. Heb geen moestuin (meer), woon nu op een flat, maar misschien komt dat ooit weer. Wist niet dat koriander zo laat nog kan -dank voor de tip- ik ga dat in een potje uitproberen. Munt, salie, peterselie, basilicum en citroenmelisse doen het prima op mijn balkon. Toch een heel klein beetje tuin-gevoel 🙂

    Beantwoorden

Plaats een reactie