Crawfish Boil

Zondag 15 juli 2018 waren we bij Restaurant De Pronckheer in Cothen en deden mee aan een zogenaamde crawfish boil; het peuzelen van rivierkreeftjes van de invasieve soort. Want ook hier geldt: “If you can’t beat them, eat them’. Het was een bijzondere gebeurtenis.

Poeh, poeh, wat is het warm

De zomer van 2018 is warm en droog begonnen. De doorgaans welkome verkoelende buitjes blijven achterwege. Hitteplan of niet, de merels eten onze palmkool en de boerenkool is verschrompelt. Onder het motto gedeelde smart is halve smart, wat plaatjes uit onze tuin.

Koken met lupine

Er zijn eetbare lupines. Een bekende is de witte lupine. Zij levert eiwitrijke zaden, dus een fraaie vleesvervanger. De zaden, bonen, worden Spanje en Portugal rijkelijk gebruikt, maar ook steeds meer in onze contreien. En nu is er een aardig kookboek over verschenen.

Hommels doen het beter in de stad

Volgens Brits onderzoek zijn de hommelkolonies in de stad gezonder dan in de landelijke omgeving. Ze hebben minder last van parasitaire bijen, hebben meer nakomelingen, bouwen sneller en grotere voedselvoorraden en leven (dus) langer.

Dat was een mooie Sint Jan

Op 23 juni 2018 was het voor de derde keer Sint Jan bij ons, MergenMetz. Een klein en fijn tuinevenement voor de liefhebber en met bijzondere gasten. Het was goed bezocht, iedereen was blij en dat nodigt uit om in 2019 nog een stapje extra te zetten. En nu geen asperges en rabarber meer eten!

Zout op het vuur

Buiten koken op open vuur wint aan populariteit. Onder de prikkelende titel Zout op het Vuur is er een interessant boek verschenen van twee mannen die er niet voor schuwen het net wat anders aan te pakken.

Plaagdierboek

Tuinieren, moestuinieren is de lust van ons leven. Het is ontspannend, het is gezond, het is mooi en lekker. En diep frustrerend als slakken of vogels de nog frisgroene zaailingen kaalvreten of uit de grond trekken. Respect voor hen die wegkijken en dit zonder enige vloek of zucht laten gebeuren. Voor de anderen, die er meer moeite mee hebben, is er dit geweldige boek.

Galapagos-tomaat

Het bewaren van oude rassen, zelfs van oorspronkelijke wilde rassen is belangrijk voor het behoud van biodiversiteit en voedselzekerheid. Onlangs verscheen de galapagos-tomaat weer in het nieuws. Een wilde tomaat die behoorlijk resistent is tegen aantasting door wittevlieg en andere insecten.

Moestuinkalender

Het zaaiseizoen is nog lang niet over. Het duurt minstens september en later. Velt heeft sinds kort een leuk boekje in spiraalband, de Moestuinkalender. Per maand wordt op weekniveau aangegeven wat er moet gebeuren.

De Smaak van Texel

Onlangs verscheen, tien jaar na de eerste uitgave, het boek De Smaak van Texel. Een verbluffend fraai boek over het eiland en met gerechten die men maakt met de producten van de eigen 161 vierkante kilometer bodem.