Wij bezochten de BioBeurs 2017

Biologisch wint terrein. Het grootbedrijf is dominant aanwezig en het assortiment biologische producten in de supermarkten groeit en groeit. Toch is er nog steeds een speciale beurs voor de biologische sector. Van levensmiddelen tot landbouwmachines. De revolutie heeft gewonnen, het nieuwe is er misschien van af, maar een bezoek is altijd weer boeiend.

BIO – De revolutie eet haar eigen kinderen op

Met vriend en auteur en landschapsjournalist Martin Woestenburg reizen we naar de BioBeurs in de IJsselhallen in Zwolle. Onderweg mijmeren we over de betekenis van biologisch. Als het gaat om land- en tuinbouw is het onomstotelijk goed voor de bodem, planten, dieren en mens. Want geen bestrijdingsmiddelen en geen kunstmest. Maar is BIO altijd goed? Is EKO beter?

Schol in de Noordzee

Het boek Schol in de Noordzee is schier allesomvattend en gaat over de historie van de Noordzee, het waarom van platvissen, de visserij door de eeuwen heen tot het heden. Veel curieuze feiten passeren de revue en het is ook nog eens heerlijk leesbaar.

Appel, peer en meer

Velt heeft een prachtig boek over fruitbomen in de tuin uitgegeven. Bijzonder informatief en helder geschreven. Niet alleen algemene informatie en verzorging, maar per fruitsoort is er een uitvoerige beschrijving gegeven. Een heel fijn boek voor een ieder die met fruit in de tuin wil beginnen en ook voor hen die al fruitbomen hebben en daar meer vruchten van willen plukken.

2017 is het jaar van…..

Veel belangenorganisaties gebruiken een jaar om iets bijzonders voor het voetlicht te brengen: de koekoek, Luther, de fiets, duurzaam toerisme en nog veel meer. We pikten er wat opmerkelijke dingen voor u uit. En bedenk, het wordt pas echt een jaar als er een speciaal vignet of logo voor is ontworpen.

Paprika nardello

In 2015 minder maar in 2016 leverde het een bijzonder geslaagde oogst. Dan hebben we het over de paprika nardello, die er verraderlijk uitziet als een fikse Spaanse peper, maar mooi zacht van smaak is. Anno 1887 en voor die tijd.

Als iedereen 16 euro geeft… Help de herders!

Politiek is traag. Besluitvorming is langzaam en procedures zijn stroperig. De trekkende herders komen structureel geld te kort. Er gloort licht aan de horizon, maar het realiseren van nieuwe verdienmodellen kost tijd. Sommigen dreigen nu weer om te vallen. En dat terwijl ze tot Nederlands Immaterieel Cultureel Erfgoed zijn verheven!

Big nieuws!

In de nacht van donderdag op vrijdag 16 december zijn twaalf bonte bentheimer biggen geboren. Moeder Anna en al haar kroost maakt het goed. Op 28 augustus hadden we in onze agenda geschreven dat Anna berig was. De bonte bentheimer is een zeldzaam varkensras.

Gin O’Clock

Distilleerderij De Pronckheer in Cothen – ja, van het bekende eigenzinnige restaurant – presenteerde op 11 december 2016 om 15:40 uur een bijzondere gin. GoodSack – goedzak. Jenever wordt wel eens Dutch gin genoemd, maar dit is heuse gin en bijzonder aromatisch en bijzonder zacht van smaak. Nieuw voor Nederland.

De kunst van het van-kop-tot-kont koken

Dit is een groots moment in de culinaire geschiedenis van Nederland. Nel Schellekens stelde een deel van haar receptuur te boek. De chef van De Gulle Waard staat bekend als van-kop-tot-kontkok; van zowel dierlijke als plantaardige ingrediënten gooit ze niets weg. Dat is uniek en daarmee is dit kookboek tevens een mijlpaal in de culinaire geschiedenis van de Lage Landen. U leert het andere eten kennen. Genoeg reden om dit monumentale boek aan te schaffen.

Gewoon lekker koken voor iedereen, met of zonder voedselallergie

Heeft iemand in uw naaste kring – misschien u zelf? – last van voedselallergie of -overgevoeligheid? Geen gehannes meer met apart koken of andere ongezellige maatregelen. Want De Sterren van de Hemel is een uitzonderlijk, allergeenvrij kookboek voor ons allemaal. Het bevat normale gerechten, alleen is nu rekening gehouden met de meest voorkomende allergenen. Want we moeten samen lekker kunnen eten. Of niet soms?

ShoppingPrince

Bij toeval stuitten we in de Prinsestraat in Den Haag op een winkel met louter goede, duurzame spullen van recyclede materialen. En vooral leuke, praktische dingen. We schrijven niet vaak over winkels, maar dit willen we graag delen. Voor als u eens in Den Haag komt, maar ze hebben ook een webshop