Zoektocht naar het paradijs

Het mooiste, meest pakkende boek dat we in lange tijd heb gelezen. Een boek dat we van harte aanraden. Het is meeslepend, terwijl de zinnen kort, recht voor zijn raap zijn geschreven en de hoofdstukken – per dag – overzichtelijk. Arita Baaijens is wetenschapper die zaken in principe feitelijk benadert. Niets zweverigs; ze blijft met beide voeten op de grond. Dat maakt het zo herkenbaar.

Met zijn allen naar De Hippe Boon!

Mei 2020: Vier jaar later constateren we dat de website http://www.dehippeboon.nl niet meer bestaat. Jammer, het was een mooi en misschien wel (te) gewaagd initiatief. We wilden het bericht niet verwijderen en hebben dus de bezem door de links gehaald.


Marieke van Eyndhoven is in de bonen; ze startte een heuse bonenwinkel met de naam De Hippe Boon. Het is een webshop. Met ontzettend veel verschillende bonen, erwten en (verre) verwanten. Eigenlijk toeval dat ze haar passie zich in het jaar van de boon (peulvruchten) aan ons allen openbaart. Maar wat een mooie site!

Bonen voor kaas

We spraken elkaar tijdens De Tasty najaar 2015. Ze stond daar aan een kraam, tezamen met haar partner Rutger, prachtige Nederlandse Italiaanse kazen te verkopen (kijk hier). We raakten aan de praat. Kaas was niet haar ding, bekende ze voorzichtig.
“Dat vindt Rutger geweldig. Ik help hier dus alleen maar mee”, zei ze. “Mijn passie is bonen. Ik heb onlangs een paar duizend kilo verschillende bonen besteld. Van over de hele wereld.”
En daarmee had ze onze aandacht helemaal gevangen. We vermeerderen regelmatig bonen en erwten voor de Heritage Seed Library (in 2016 Hopi Black – een zwart boontje – , een tuinboon, en een erwt)
“Die ga ik in een webshop verkopen,” ging Marieke verder.
“Om als zaaigoed te verkopen?”
“Nee, nou ja, het kan. Maar in de eerste plaats om te eten.”


Hippe boon - bonen zijn gezond

En toen was het live

De afgelopen maanden hebben we af en toe contact gehad. We hebben de site-in-ontwikkeling mogen volgen en toen was het zover. Op 12 maart schreef ze:

Ik zou me melden als de bonen site live is. Bij deze. Nou is een site nooit af, alle bladzijden zijn gevuld en nu is het een kwestie van elke dag uitbreiden. Zo’n site maken is bloed, zweet en tranen, maar vooral ontzettend leuk. Ondertussen al een aantal maal op de markt gestaan met een uitgebreide selectie en daar kreeg ik heel enthousiaste reacties.

Winkelen – met bonen op reis

De winkel telt nu tachtig (80) bonen, erwten en ook wat linzen. De sortering is op alfabet en begint met de Anasazi boon en eindigt met de zwarte Kollumer pronkboon. Er zitten dus ook mooie Nederlandse rassen tussen en niet in de laatste plaats de Friese gele woudboon, die in de Ark van de Smaak van Slow Food is opgenomen.
De kievitsboon – fagioli borlotti – vinden we er tot ons verdriet niet tussen. Het is onze favoriet. Tot nu toe, voeg ik er direct aan toe. Want veel wat De Hippe Boon aanbiedt kennen we niet. 
(Een zoekfunctie ontbreekt overigens – nog, naar we hopen. Want het zijn wel veel bonen!)

En ja, daar is de Christmas Limaboon! Een hele grote, mooie. Ooit hebben we die bij een norcineria (Italiaanse aanduiding voor een slager die louter varkensvlees verwerkt) in Norcia (Italië) meegenomen. Maar niet in ons land te telen. Die vraagt behoorlijk wat zon en warmte. (We hebben het wel eens geprobeerd en ja, wel wat boontjes gewonnen. Maar verder: nee, niet meer.) En ja, daar is ook de Castellucio linze. Dat ligt hoog boven Noricia. Castellucio is een dorpje in een vlakte tussen de bergen. Er werden daar vroeger spaghetti westerns opgenomen. Doch het fraaie is dat Castellucio op een soort bergje in die vlakte ligt.
Kijk, we beleven een oude vakantie. Weet u wat, neem zelf een kijkje in de winkel van Marieke en wie weet gaat u ook op reis.


Mooie recepten in de bonenbieb

Als u niet weet wat u met de bonen aan moet, dan kunt u kiezen voor het recept van de week, of door naar de bonenbieb. Of u kijkt gewoon bij ons. Vooralsnog hebben wij beduidend meer recepten, maar het zou ons niet verbazen als we in korte tijd worden ingehaald.


Uitgebreide boneninformatie

Klikt u op een boon (of erwt of linze) in de winkel, dan verschijnt de productinformatie. Soms een uitgebreide beschrijving met geschiedenis, soms – en dat zal zeker wel aan de startfase liggen – wat beknopter. Maar bijna altijd de voedingswaarde. Nog niet alle bonen zijn van deze info voorzien. Maar ja, eens moet de website en -winkel live gaan, want je kan blijven schrijven.

En op Facebook

Niets is voor een boon te gek. En juist De Hippe Boon is helemaal van deze tijd. Ze heeft een eigen Faceboon-pagina. Schreven we Faceboon? Ja, waar het hart vol van is….

50 x Bouillon!

Gisteren, 15 maart 2016, verscheen het vijftigste exemplaar van het culinaire magazine Bouillon! Aanleiding voor een besloten feestje. Ooit is dit blad ontsproten aan de geest van Will Jansen, maar zonder ‘zijn meisje’ Anka zou het nooit zijn geworden wat het nu is. Doch dit was een verrassingsfeestje voor Will.

Zelf Zaden Telen

Als moestuinier kan je natuurlijk elk jaar weer zaden kopen. Je kunt ze daarentegen ook zelf oogsten om het volgend jaar te gebruiken. Hoe dat moet, hoe dat werkt staat in dit boekje praktisch beschreven. We raden het niet alleen de beginnende zaadvermeerderaar van harte aan, maar ook voor degenen die al zaad winnen. Zij kunnen er nog veel van opsteken.

Basisboek Tuinieren

Basisboek Tuinieren is bijna een jaar geleden uitgekomen, maar het had geen zin om in april 2015 nog een recensie te schrijven. Dan zit een ieder die het van plan was al met de handen in de aarde. Dit boek is te goed om te negeren. Dus als u overweegt dit jaar een (moes-)tuin aan te leggen en de eerste schreden in deze prachtige wereld te zetten, dan is dit een uitstekende gids!

Maartwerk 2016

Maart roert niet alleen zijn staart, maar ook de snuit. Want het sneeuwt vandaag 4 maart 2016. De tuinbonen zijn gelegd in de koude bak en rond de 15e mogen tomaten worden gezaaid. Eerst in een zaaibakje, beschermd. Maar daarna wordt het tijd voor uitplanten. Een enigszins verwarmde kas is dan wel zo veilig, want tot half mei kan het nog gaan vriezen.

Kleine Geschiedenis van de Nederlandse Keuken

Een uniek boek dat moest worden geschreven. Eindelijk een samenvattend werk over De Nederlandse Keuken. Na een dikke tien jaar waarin het begrip en beroep culinair historicus opgang deed, heeft Jacques Meerman het, in zijn onnavolgbare stijl, op schrift gesteld.

Biologische landbouw kan de wereld voeden

Biologische landbouw kan de wereld voeden en ondertussen minder vervuiling en gezondheidsproblemen voor mensen veroorzaken. Dat schrijven Amerikaanse wetenschappers van het Department of Crop and Soil Sciences, Washington State University in het wetenschappelijke blad Nature Plants op 3 februari. Een dag eerder werd bekend dat glyfosaat, RoundUp van Monsanto, wereldwijd het meest gebruikte bestrijdingsmiddel is. Een middel waarvan de WHO inmiddels stelt dat het mogelijk kanker veroorzaakt.