Openbaringen. Wat er met ons eten gebeurt.

Het leest als een thriller, maar het schokkende is, is dat het waar is. We realiseren ons nauwelijks wat de voedselindustrie allemaal met ons eten doet en dat houden ze ook het liefst voor u en mij verborgen. Dus neem een kijkje in het griezelkabinet van de additieven, hulpstoffen, verpakkingsmaterialen en wat al dies meer zij. Het boek ‘Slik je dat?’ komt op of rond 25 augustus 2015 uit.

Vijgen van Peter Bauwens

Elf jaar na de eerste verschijning is het boek Vijgen van Peter Bauwens opnieuw uitgegeven. En dat mag ook wel. Een uitstekend boek met veel informatie over deze Mediterrane vruchten die we ook in de Lage Landen kunnen telen.

Ook een manier om de hypotheek af te lossen

Mortage Lifter, vrij vertaald als ‘hypotheek opheffer’, heet de vleestomaat die ergens uit 1930 stamt. We kregen hem ter vermeerdering van de Heritage Seed Library (HSL). Een fikse knaap. Een beknopte beschrijving van dit ras.

Zilt en Bitter

De smaken bitter en zilt kennen slechts enkelen. Het is ofwel uit de groenten geselecteerd of de soorten zijn voor het gemak vergeten. Maar ze zijn stuk voor stuk een beleving om te eten en Ria Loohuizen maakte een gaaf boek over deze uithoeken van de groententeelt.

Welsumer – De haan van Kellogg’s

De haan van Kellogg’s, u weet wel, van de maïsvlokken (corn flakes), is een Welsummer. Of Welsumer. Een Nederlands zeldzaam kippenras. En net zoals we zeldzame bonte bentheimer varkens hebben, hebben we sinds kort ook Welsumers. Een mooi dier en vooral: goed voor de biodiversiteit.

Wie on tie-vie [5] & [6]

De bonte bentheimers die in Oosterbeek de Japanse duizendknoop bestrijden zijn weer uitgebreid in het nieuws. Dat is pech voor de vegetariërs onder ons, want zomertijd is niet langer komkommertijd. We delen graag een uitgebreid artikel in de Volkskrant, een reportage bij Een Vandaag en op TV Gelderland. En nog iets in dagblad De Gelderlander.

Uit eten bij Puur M

Puur M is op 28 juni 2015 officieel toegetreden tot Euro Toques, de restaurants die puur en ambachtelijk werken. Wij aten er een krappe maand later. Het was er aangenaam en we hebben goed gegeten.