6 – De laatste plaggen
In drie transporten is begin december 2014 het heideveld in het inheemse deel van de Eetbare Siertuin aangelegd. Heide? Eetbaar? … Lees meer
In drie transporten is begin december 2014 het heideveld in het inheemse deel van de Eetbare Siertuin aangelegd. Heide? Eetbaar? … Lees meer
Een boek voor vele jaren! Voor hen die willen maar niet weten waar te beginnen is dit een prachtig Slow Food kookboek met voor elke dag van het jaar een recept die in het seizoen past. Met lokale producten of, als het moet, uit omringende landen. Dus geen sperzieboontjes uit Egypte tijdens het Kertsdiner, maar schorseneren en een mooi stuk kaas van de boer om de hoek. En pas op, geen verse schapen- of geitenkaas in de winter.
Dit is een tuinboek. Maar wat voor een! Ontwikkeld, gekneed, herkneed gedurende meer dan drie decennia op basis van jarenlange ervaringen van tientallen overtuigde en kritische ecologische tuiniers. Alleen al het zeskoppige leescomité van deze editie telt samen 225 jaar moestuinpraktijk. Koop het. Punt uit.
Woensdag 19 november 2014 kwamen deelnemers van Netwerk Eeuwig Moes bijeen in een van de gebouwen van Wageningen UR voor de najaarsvergadering van Stichting De Oerakker. Het gaat om het bewaren, vermeerderen en weer in gebruik nemen van lokale en zeldzaam geworden Nederlandse land- en tuinbouwgewassen. Er zit al jaren nauwelijks beweging in en alle goede wil strandt in oeverloos geklets.
Op dinsdag 2 december 2014 is onze bonte bentheimer borg Harm en op donderdag 4 december 2014 is gelt Aagje naar de slacht gebracht. Met name Aagje had veel vraagstaartjes en het transport had nogal wat poten in de aarde.
In drie transporten is de afgelopen week het heideveld in het inheemse deel van de Eetbare Siertuin aangelegd. Heide? Eetbaar? … Lees meer
We besparen 1100 kg CO2 per jaar! Op 5 november 2014 werd de Remeha eVita bij ons geïnstalleerd. De cv-ketel die elektriciteit opwekt en dermate efficiënt dat we minimaal 1.100 kg CO2 per jaar besparen. Het geluid is als van ohm-chantende Tibetaanse monniken; eVita leeft.
Voer voor elke foodie die wil nadenken over ons eten. Een atlas die zonder twijfel tot spannende discussies en tafelgesprekken leidt. En daarom een nuttig boek dat bovendien fraai is uitgevoerd.
De samenstellers proberen ons dichter bij de werkelijkheid te brengen door allerlei feiten en statistieken vooral grafisch tot ons te brengen. En dat leidt onherroepelijk tot verbazing, vraagtekens en meer.
Je kunt trots zijn op de enorme voedselproductie in ons kleine land en de export, je kunt om diezelfde reden verontwaardigd zijn omdat dit leidt tot milieuproblemen, food miles en dergelijke.
Chinese wetenschappers hebben het genenpakket van 360 verschillende tomaten in kaart gebracht en zo de “evolutie” van het oertomaatje uit de Andes tot de hedendaagse supermarkttomaat zichtbaar gemaakt. Nu is duidelijk welke genen of genomen een rol spelen. En hoe de wasserbombe snel kan worden vergeten.
Boeken van Velt zijn fraai, compleet en hun geld dubbel en dwars waard. Ze vertellen ongeveer alles dat iemand weten wil en moet. Zo ook Kippen in de Tuin. Een uiterst informatief en handig boek voor hen die met kippen willen beginnen maar zeker ook die al kippen hebben, zoals wij.
Of we het er mee eens zijn of niet, we kennen de evolutietheorie: de vissen die het land op kropen, de mens die van de aap afstamt enzovoorts. Maar hebben we er ooit wel eens bij stilgestaan of en hoe al dat aardse leven in kaart wordt gebracht? Getriggerd door een commercieel aanbod, verdiepten we ons ietsje. Lees mee.
Onweerstaanbare recepten uit de regionale keukens van Italië – zo luidt de ondertitel. En daarmee is niets te veel gezegd. De Italiaanse keuken is een betrekkelijk eenvoudige, maar o zo smakelijke keuken. Veel recepten zijn (dus) eenvoudig te maken. Kortom een fijn boek dat we vaak zullen gebruiken!