Uit eten bij Puur M
Puur M is op 28 juni 2015 officieel toegetreden tot Euro Toques, de restaurants die puur en ambachtelijk werken. Wij aten er een krappe maand later. Het was er aangenaam en we hebben goed gegeten.
Puur M is op 28 juni 2015 officieel toegetreden tot Euro Toques, de restaurants die puur en ambachtelijk werken. Wij aten er een krappe maand later. Het was er aangenaam en we hebben goed gegeten.
Op 21 september 2015 is er in Amsterdam het evenement KOST. Op het eerste gezicht een goed initiatief, maar wie wat dieper graaft, plaatst vanzelf vraagtekens. Het heeft er veel van weg dat de Nederlandse voedselindustrie Slow Food voor haar kar heeft weten te spannen.
Op 16 juli 2015 hebben wetenschappers in het blad Science gepubliceerd hoe verdedigingshormonen de plant zowel boven als onder de grond helpen. Een hormoon dat bovengronds de scheuten en bladeren beschermt, stimuleert ondergronds de groei van microbenkolonies rond de wortels.
In het maandblad The Garden van de Royal Horticultural Society wordt een test van vleestomaten besproken. Grote stevige tomaten. De beste worden beloond met een AGM – Award of Garden Merit.
Noest monnikenwerk! Een schier allesomvattend overzicht van lokale voedselingrediënten voor iedereen die binnen of buiten de perken van eten houdt. Één lange tabel van ingrediënten, hun vindplaats en wat nadere informatie (veelal smaak), in de vier secties der seizoenen verdeeld. Maar laat het ‘wilde’ alsjeblieft weg uit de titel – Elsje Bruijnesteijn nuanceert dat ook in haar nawoord.
Een informatief en inspirerend boek voor een ieder die andere wegen zoekt. Eten uit de buurt deden we tot pakweg vijftig jaar geleden. Toen begon de voedselindustrie pas goed op gang te komen. Met de gevolgen en vervreemding van dien. Michiel Bussink neemt ons mee langs allerlei manieren om meer lokaal en seizoensgebonden te eten. Als u onze website vaker bezoekt en/of geabonneerd bent op onze nieuwsbrief, dan sluit dit boek naadloos aan.
19 t/m 21 juni 2015 waren de jaarlijkse Internationale Kwekerijdagen op Bingerden, Angerlo (nabij Arnhem). Altijd leuk voor ontmoetingen met bevlogen kwekers met een mening. Wij waren er vrijdag en leerden twee nieuwe woorden: verblokkerisering en ecosystematiek
Een echte tuinier drinkt bier van hogere orde en hoge gisting. Onlangs verscheen dit bijzonder fraaie boek van Jef Van Den Steen; een waar document voor de liefhebber en hen die van het toch wel nepperige abdijbier naar de echte trappist willen overstappen.
De zes bonte bentheimer-biggen die op 2 april 2015 aan de Nico Bovenweg te Ooosterbeek werden uitgezet en ingezet om de japanse duizendknoop te bestrijden, zijn na twee maanden aan hun taak begonnen. Een korte voortgangsverslag van het experiment – met filmpje!
Zaterdag 6 juni 2015 deden we mee aan de door Velt georganiseerde Open Ecotuin. Wij waren één van de 170 deelnemers, in Vlaanderen en Nederland. Het weer was aangenaam zonnig, de sfeer was uitmuntend en het bezoek was meer dan geïnteresseerd. Wat wil een mens nog meer?
In Peru, de bron van de aardappel, hebben wetenschappers van het International Potato Center ontdekt dat er in 291 verschillende rassen van de zoete aardappel, dezelfde bacteriële genen voorkomen. Opmerkelijk. Genen van een dier in een plant is gentech van de extreme orde.
Ja, ja, de Eetbare Siertuin sijpelt door. In het stijlvol uitgevoerde kwartaalblad De Tuin in Vier Seizoenen staat in het zomernummer een artikel over artisjok en kardoen. Deze twee zowel sier- als consumptieplanten zijn zeer naaste familie van elkaar.