De voedingswaarde van groenten en fruit

Eating on the Wild Side of Supergroente & Powerfruit. Een zeldzaam goed boek. Een juiste, pakkende titel is misschien lastig te bedenken, de inhoud daarentegen is geweldig. Er is de laatste jaren heel wat geschreven over voedsel en name gezond eten. Dit is een absolute topper: Gedurende tien jaar verzamelde, analyseerde en vertaalde Jo Robinson wetenschappelijke rapporten over groenten en fruit tot een uiterst informatief, begrijpelijk en boeiend geschreven boek.

Uitgebeend

Er zijn weinig journalistieke boeken die lezen als een thriller. Er zijn weinig journalistieke boeken die leiden tot Kamervragen en nog minder waar de regering uitgebreid op reageert. In Uitgebeend zet onderzoeksjournalist Marcel van Silfhout het mes in de wijze waarop wij, de Nederlandse samenleving, voedselveiligheid borgen: niet dus.

Appeltaartvariaties

Een waar kunstwerk. Annita van Betuw maakt opmerkelijke grafische producties die alles met ons eten te maken hebben en dan in het bijzonder met groenten en fruit. Wij kochten het handgebonden boekje Appeltaartvariaties.

Internationale Kwekerijdagen Bingerden 2014

20 t/m 22 juni 2014 waren de jaarlijkse Internationale Kwekerijdagen op Bingerden, Angerlo (nabij Arnhem). Wij waren er vrijdag. We trekken twee conclusies: het wildplukken moet aan banden worden gelegd en er moet een Rode Lijst voor kwekerijen komen.

Schaduwplanten in het zonnetje

Iedereen heeft wel een stuk schaduw in de tuin. Op 20 juni 2014 werd Schaduwplanten van Cor van Gelderen gepresenteerd. Een goed boek, helder van opzet, zeer mooie foto’s (!) en fraai vormgegeven. Cor is een man van kennis en wetenswaardigheden. Hij schrijft prettig, op bijna verhalende wijze. Wie het leest, zou wensen dat zijn of haar tuin meer schaduw had.

Tuinleed/Dierenleed

Onder het motto ‘geen beter vermaak dan leedvermaak’ berichten wij u van onze frustraties. Het meeste last hebben we van muizen, maar de uien zijn vermoedelijk door de mineervlieg verloren gegaan.

Hete kolen

Een verzorgd, boeiend en informatief (hand)boek met mooie recepten. Na het grillen op een rooster is de afgelopen decennia de metalen ketelbarbecue min of meer gemeengoed geworden en lijkt het of we nu langzaam overgaan naar de volgende ontwikkelingsfase: de kamado. De soort verbeterde ketelbarbecue met een keramische c.q. dubbel-geïsoleerde wand.

Bloemkool beschreven

Cyprus is de spil van deze plant, die uit de Turkse of Arabische wereld komt. Bloemkool wordt in Europa voornamelijk in Frankrijk, België en Nederland geteeld.
We hebben er een aparte pagina op onze website van gemaakt. Lees alles over geschiedenis, teelt en voedingswaarde. Want bloemkool bevat behoorlijk wat vitamine C en mineralen.