Eet (weer) pissenlit

Pissenlit is molsla is (gebleekte) paardenbloem. Het blad wordt rauw of gestoofd gegeten. Maar eigenlijk is alles van de paardenbloem eetbaar. En gezond. Tegen het eind van de negentiende eeuw was pissenlit een razend populaire groente, in de twintigste eeuw werd dat minder. Tot in de jaren zeventig van de vorige eeuw was de paardenbloem nog gekend als een bladgroente, daarna was het afgelopen.

Flora Batava is er

Flora Batava is een hedendaagse samenvatting en bewerking van de eerste Nederlandse flora, die in 461 afleveringen van 1800 tot 1934 werd uitgegeven. Begin mei organiseerde men, vooruitlopend op de verschijning, op diverse locaties in Nederland informatieve bijeenkomsten. Een maand later kwam het uit.

Op de huid van de heide

Fijne observaties jaarrond in een gebied van heide, beekdal en bos in Brabant. De schrijver gaat er zo’n beetje wekelijks op de fiets gaat naartoe. Een boek voor iedereen vol liefde voor de natuur dicht bij huis. En zeker als je in de buurt van bos, heide of van de Regte Heide woont.

Aard van het beestje

In charmante korte pennenstreken schetst Caspar Janssen het dieren en diertjes in hun omgeving, en de mensen eromheen. Met prachtige illustraties. ‘Aard van het beestje’ is een buindel van honderd verhalen die eerder in de Volkskrant waren verschenen.

Shiso

Shisho of perilla, is een duizenden jaren oud Japans kruid, lid van de muntfamilie, dat in allerlei culinaire gerechten wordt toegepast. Groene shiso kan zo worden gebruikt, de rode verdient eerst een bewerking. Een verhaal van Daniela Kato.

Oktober in de moestuin in 2023

Het is nog fijn mild weer. Oktober is de maand dat de tamme kastanjes vallen en kunnen worden geraapt. Het is de wijnmaand, de druiven worden geplukt, het is de maand van de heerlijke nazomer. Met nog wat klussen.

Kaasplant

De kaasplant is een makkelijke klimplant met blad dat smaakt naar kaas. Camembert vinden wij. Het is veel gegeten voedsel in Vietnam en is ontdekt door chefkoks, zodat het nu ook in andere delen van de wereld wordt gekweekt.

Uitgestorven

Uitgestorven is een dik en welhaast monumentaal werk over planten uit de hele wereld die niet meer bestaan. Gemaakt door twee zeer deskundige botanici (een Nederlander en een Belg). Een prachtige uitgave die ergens het midden houdt tussen plantengids, reisgids en detective.