Gazon, grasmat, grasveld, meer dan sprietjes!

Voor de meeste mensen met een woning op de grond is het normaal dat ze een grasveld of gazon aanleggen. Na het zaaien of leggen van de zoden begint pas het echte werk. Het boek ‘Meer dan Sprietjes’ laat zien dat je op andere wijze naar het gras in de tuin kunt kijken.

Twee maal vier seizoenen koken

De een is een tuinman die kookt, de ander is een kookvrouw die oogst. Onlangs zijn twee goede boeken verschenen die ons aanzetten tot het meer met het seizoen koken. Dat betekent lokaal geproduceerd, gezonder èn beter voor het milieu. Doen!

Zo krijg je een rendabele kleine tuinderij

Menigeen droomt ervan een moestuin op te zetten en daarmee zijn geld te verdienen. Maar hoe doe je dat? Boeken over moestuinieren zijn er genoeg. Maar dan? Dit boek beschrijft, vanuit eigen ervaring, het opzetten van een commerciële tuinderij en de keuzes en afwegingen die daarbij worden gemaakt.

Luilekkerland – snuffelen in vier eeuwen kookboeken

Luilekkerland is een prachtig uitgevoerd boek dat een inkijk geeft in de kookboeken van de zestiende eeuw tot ongeveer vandaag. Culinaire geschiedenis ten voeten uit, maar, zo zeggen de auteurs, het geeft niet weer wat ‘de mensen in het land’ aten. Kookboeken waren er voor de koks van de elite, maar ze geven wel weer wat er zoal beschikbaar was en wat er werd gegeten.

Ontdek wat het landschap je vertelt

Arita Baaijens heeft een nieuw boek. Een ontzettend leuk boek. De titel luid Paradijs in de Polder met als ondertitel ‘ontdek wat het landschap je vertelt’. En daar gaat het in dit boek om. Baaijens biedt ons op aanstekelijke wijze handvatten om de wereld en de natuur om ons heen, hoe klein ook, te ontdekken en te ervaren.

De verborgen boom

Met de herfst in aantocht, paddenstoelen die zich laten zien, de bomen die hun blad afwerpen rijst de vraag waarom en hoe dit gebeurt. De titel ‘De Verborgen Boom’ slaat op het boven- en onderaardse leven, waar we nauwelijks weet van hebben. Een monumentaal boek voor iedereen die meer wil weten.

Koken met lupine

Er zijn eetbare lupines. Een bekende is de witte lupine. Zij levert eiwitrijke zaden, dus een fraaie vleesvervanger. De zaden, bonen, worden Spanje en Portugal rijkelijk gebruikt, maar ook steeds meer in onze contreien. En nu is er een aardig kookboek over verschenen.

Zout op het vuur

Buiten koken op open vuur wint aan populariteit. Onder de prikkelende titel Zout op het Vuur is er een interessant boek verschenen van twee mannen die er niet voor schuwen het net wat anders aan te pakken.

Plaagdierboek

Tuinieren, moestuinieren is de lust van ons leven. Het is ontspannend, het is gezond, het is mooi en lekker. En diep frustrerend als slakken of vogels de nog frisgroene zaailingen kaalvreten of uit de grond trekken. Respect voor hen die wegkijken en dit zonder enige vloek of zucht laten gebeuren. Voor de anderen, die er meer moeite mee hebben, is er dit geweldige boek.

Moestuinkalender

Het zaaiseizoen is nog lang niet over. Het duurt minstens september en later. Velt heeft sinds kort een leuk boekje in spiraalband, de Moestuinkalender. Per maand wordt op weekniveau aangegeven wat er moet gebeuren.

De Smaak van Texel

Onlangs verscheen, tien jaar na de eerste uitgave, het boek De Smaak van Texel. Een verbluffend fraai boek over het eiland en met gerechten die men maakt met de producten van de eigen 161 vierkante kilometer bodem.