Vee-industrie moet stoppen

 In NRC Handelsblad van 28 april j.l. roepen wetenschappers op tot het beëindigen van de intensieve veehouderij. ‘Vee-industrie moet stoppen’ luidt de titel. Niet alleen om redenen van milieu, volksgezondheid en economie. Na afschaffing van kinderarbeid en slavernij, wordt het hoog tijd dat de mens ook correct met dieren omgaat.

Vee-industrie moet stoppen - geitenHet feit dat de provincie Noord-Brabant onlangs de bouw van megastallen aan banden legde, kan gezien worden als een punt van ommekeer. Hoewel minister Verburg nog van het tegendeel overtuigd lijkt te zijn: zij ziet nog mogelijkheden elders in het land.

 

Vee-industrie moet stoppen - kuikensZeven plagen?

Eigenlijk weten we het allemaal: Creutzfeld-Jakob, varkenspest, mond- en klauwzeer, vogelgriep, Q-koorts, ESBL’s…. keer op keer wordt de veestapel – en de mens – geteisterd. (We schudden er zo zes uit de mouw, wie weet zijn het wel zeven plagen die ons tot bezinning moeten brengen.)
De beelden van het “ruimen”, zoals dat eufemistisch heet, kennen we zo langzamerhand. 

“Ze hieven het glas, deden een plas en alles bleef zoals het was.”

Vee-industrie moet stoppen - varkensAl in 2001 adviseerde een commissie onder leiding van Herman Wijffels dat er een eind moet komen aan de vorm van intensieve veehouderij, zoals we die kennen. De toenmalige minister Brinkhorst gaf aan dat dit inderdaad onontkoombaar was en dat het in 2010 afgelopen moest zijn.

Vee-industrie moet stoppen - gekke koeNiet dus.

 

 

Maatschappelijke kosten

Vee-industrie moet stoppen - kiloknallerTerwijl de PVV zich druk maakt om de kosten van een asielzoeker, zijn de maatschappelijke kosten van de intensieve veehouderij erg hoog. De kiloknaller bij de C1000 representeert niet de werkelijke kosten. Wat te denken van de milieuschade? Natuurschade? De kosten van de gezondheidszorg? Of de gevolgen voor de mens doordat bacteriën resistent worden tegen antibiotica. Deze kosten draagt de maatschappij. Wij. Terwijl bovendien het eten van te veel vlees ongezond is en een belangrijke oorzaak van darmkanker is – waar momenteel gepleit wordt voor een nationaal preventief onderzoek.
Rare wereld.
Dat vinden de opstellers van het pleidooi ook.

 

Teken mee op de website

Er is een website in het leven geroepen waar u het pleidooi helemaal kunt lezen en kunt onderschrijven.

Klik hier voor de pdf van het artikel in NRC Handelsblad (Wij brengen geen links meer aan naar krantenartikelen vanwege hun opstelling als het gaat om teksten die vrij op het Internet staat.)
Klik hier voor de website.

Plaats een reactie