Over tomaat, WUR en (geen) biodiversiteit

Tijdens de jaarlijkse relatiedag van Sow to Grow hield Dr. ir. Sjoukje Heimovaara, voorzitter van de Raad van Bestuur van Wageningen University & Research, een voordracht over de voedselzekerheid in de naaste toekomst. Daarbij werd wel een louter positief beeld geschetst van de rol die Wageningen speelt en speelde. Jan Velema plaatst daarbij kritische kanttekeningen en gebruikt de tomaat als voorbeeld.

moestuin

Eten uit moestuin slechter voor klimaat dan uit supermarkt

Stadslandbouw en moestuinieren hebben grote voordelen. Een van de dingen die amper of niet onderwerp van onderzoek is, is de CO2-uitstoot van een moetuin. Op 24 januari 2024 verschijnt een onderzoeksverslag in Nature Cities waaruit blijkt dat het niet zo best is en Foodlog kiest voor een zorgwekkende kop. De werkelijkheid is toch ietsje anders.

Over het gebruik van planten door de mens

In Science van 19 januari 2024 stond het artikel ‘The global distribution of plants used by humans’. Het gebruik van planten over de hele wereld. Zonder planten geen mensen, zou je kunnen zeggen. Nu is eindelijk wetenschappelijk bewezen dat in gebieden waar de diversiteit van planten het grootst is, ook het meest van planten gebruik wordt gemaakt. Iets dat je op je klompen kunt aanvoelen.