FAO-medewerkers: Biodiversiteit in landbouw is urgent

Enigszins verloren in het Corona-geweld verscheen eerder deze maand een commentaar van drie senior medewerkers van de FAO in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Food. Ze vragen hernieuwde aandacht voor het alweer een jaar geleden verschenen grote FAO rapport over biodiversiteit in de landbouw. En ze roepen op tot urgente actie van beleidsmakers die alweer een jaar aan het praten zijn.

Dieren in ons Midden

Dieren in ons midden is een boek dat tot nadenken aanzet over onze relatie met de natuur. De brede titel doet ook anders vermoeden, doch dit gaat niet over kiloknallers, wel over de vraag of we wilde natuur of gemaakte natuur willen en hoe we daar dan mee moeten omgaan. Stikstof en klimaatverandering beheersen thans de discussie over de positie van de landbouw versus de natuur. En dan hebben we nog de primitieven en pastoralen, doemdenkers en ecomodernisten. Stof tot lezen, stof tot nadenken.

De Tuinjungle

De Engelse bioloog Dave Goulson beschrijft in zijn boek ‘De Tuinjungle’ allerlei interessants over biodiversiteit in tuinen. Met focus op insecten, want dat is zijn vakgebied, en dan nog specifiek hommels. Inclusief kleurrijke weetjes en grappige anekdotes. En ideeën over wat wij kunnen doen om te helpen.

Wij waren op de Bio Beurs 2020

Feit: Biologisch rukt op. En het grootbedrijf heeft de afgelopen jaren haar tentakels uitgespreid en talloze veelbelovende ondernemingen overgenomen. Het idealisme van de pioniers van ooit is verdwenen. Biologisch is geld en zeker geen synoniem voor kwaliteit. Gelukkig zijn nog kleine leuke initiatieven.

Weideland – Meadowland

Ervaar het weideland vanuit je luie stoel. Ruik het gras, voel de zon, hoor de vogels. Schrijver John Lewis-Stempel dumpt je met prachtig taalgebruik pardoes middenin zijn Engelse veld. Hij laat je genereus meegenieten van de wisselende seizoenen rondom zijn huis

Opbrengst voedselbos meetbaar maken

Vanaf volgend jaar kunnen alle voedselboseigenaren zelf oogstcijfers uit hun voedselbossen invoeren via een nieuwe, nog te ontwikkelen website. Beloven is mooi, meten is beter. Daar zijn we het helemaal mee eens, maar we plaatsen wel wat vraagtekens.

Escherichia coli zet puur CO2 om in energie

Op 27 november j.l. publiceert Cell een artikel waarin staat dat onderzoekers de E.coli-bacterie zodanig hebben gemanipuleerd dat deze puur en alleen CO2 omzet in energie. Dat heeft verschillende voordelen ten opzichte van planten. En biedt hoop voor de toekomst. Maar het is wel dankzij gentech.

Meer buurtbongerds!

Een bongerd is een hoogstamboomgaard die door de meer massale fruitteelt een beetje verloren is geraakt. Door de toenemende belangstelling voor voedselbossen komt ook hoogstamfruit weer onder de aandacht. En eerlijk gezegd begint menig voedselbos als een boomgaard. Alleen al om die reden is dit boek van Michiel Bussink een aanrader van de eerste categorie.

Zo slim als de natuur

Twaalf revolutionaire manieren om voedsel en energie te produceren, zo luidt de ondertitel van het boek van Gunter Pauli. Werken met de natuur, niet tegen de natuur. Een stimulans en ruggensteun voor hen die veranderingen willen doorvoeren, dat inzicht biedt aan beleidsmakers en beslissers en dat klimaatsceptici en pessimisten op andere gedachten kan brengen.

Van de noot een deugd maken

We waren op bezoek bij De Zandse Notengaard in Huissen, net onder Arnhem. Een prachtig aangelegde tuin met heel veel verschillende notenbomen en andere vruchtgewassen. Herman Janssen is een gepassioneerd walnotenfan.