Eetbare bomen en struiken
Het boek Eetbare Bomen en Struiken verschaft veel informatie boek wat we allemaal in bos, park, plantsoen kunnen plukken en eten. De kennis daarover in enkele generaties verdwenen. Hoogste tijd voor verandering.
Het boek Eetbare Bomen en Struiken verschaft veel informatie boek wat we allemaal in bos, park, plantsoen kunnen plukken en eten. De kennis daarover in enkele generaties verdwenen. Hoogste tijd voor verandering.
Dit boek over schimmels is vlot geschreven en wetenschappelijk verantwoord. De schrijver Merlin Sheldrake, een Engelse bioloog, combineert uitgebreide en diepgaande kennis over het onderwerp soepeltjes met eigen ervaringen. Het resultaat is een zeer leesbaar boek over een fascinerend onderdeel van de natuur, waar we nog erg weinig vanaf weten.
Wat is dit een prachtig boek. Om te beginnen ruikt het lekker – extra belangrijk natuurlijk voor een brood-bak-boek. Het is met zeer veel zorg vormgegeven, inclusief erg mooie foto’s. En, het meest belangrijk natuurlijk, het bevat een bijkans onvoorstelbare kennis over brood bakken en alles wat daarmee te maken heeft. Plus meer dan vijftig goede recepten om zelf mee aan de slag te gaan. Aanrader van de eerste orde!
Hij staat live, de Kookpotcast van Merit Hondelink en Amanda Brouwers waarin wij de hoofdrol spelen. Amanda en Merit bezoeken mensen van divers pluimage die wat te vertellen hebben, praten terwijl er wordt gekookt. Erg leuk om naar te luisteren.
Gezond is een rekbaar begrip, gezonde groente dus ook. Het is ook afhankelijk van waar ter wereld je woont en de (natuurlijke) beschikbaarheid. En zelfs binnen een groentesoort kan het gehalte gezonde stoffen enorm variëren.
Vijf maanden nadat ik het initiatief heb genomen om aan de hand van Sjouk het systeem van de (melk)veehouderij te ontrafelen, lijk ik het spoor bijster te zijn.
Dit is geen dieetboek. Maar wel een boek over hoe je gezonder kunt eten. De auteurs, twee Australische hoogleraren met een achtergrond in de biologie en ecologie, leggen nu eens uit waarom. Niet zozeer dat gezonder zouden moeten eten (dat weten we zo onderhand wel), maar wel wat de biologische achtergronden zijn waardoor het zo lastig is om gezonder te eten in de huidige maatschappij. Erg interessant.
Met walnoten kan je op allerlei fronten uit de voeten: ze zijn lekker en gezond, je kunt er mee verven, het hout is prachtig, en de bomen zijn nog mooier en bieden aangename schaduw. Ik ben gek op walnoten en bezocht de Zandse Notengaard
Stel je vraag! Hiske Ridder heeft een kalf gekocht en onderzoekt oordeelvrij de wereld van veehouders, veehandelaren, opfokkers en afmesters enzovoorts.
Hiske Ridder merkte dat wij vrijwel onwetend zijn over de relatie vlees en melk en de dilemma’s waarmee de boeren te maken hebben. Stel vragen en oordeel (nog) niet.
MergenMetz stond centraal in de nieuwsbrief van Dutch Cuisine die op 28 april 2020 werd verstuurd. Het leverde voorlopig heel veel ‘vind-ik-leuks’ op Facebook en ‘retweets’ op Twitter op. Maar het is belangrijk dat ook chefs zich laten leiden door wat er in het voorjaar allemaal is. Zoals daslook, paardenbloem en meer.
Laura de Grave reisde door Nederland en voor elke provincie en streek tekende ze de typische gerechten en traditionele streekproducten op. Het is een fraai en overzichtelijk boek geworden. Een tijdsbeeld van de tegenwoordige Nederlandse culinaire geschiedenis.