Wetenschappers: ‘Sterk bewerkte voeding maakt mensen ziek en bedrijven rijk’
sluipende plaag voor de mensheid, vergelijkbaar met de opwarming van het klimaat. Niet de minste wetenschappers luiden de noodklok.
sluipende plaag voor de mensheid, vergelijkbaar met de opwarming van het klimaat. Niet de minste wetenschappers luiden de noodklok.
De Nederlandse scheepsbouw is wereldberoemd, maar als het om eten gaat lijkt de teneur ‘als het maar goedkoop is’. Dat betekent een zinkend schip. Het leidt immers tot massale productie, waarbij mooie traditionele gastronomische producten verloren gaan. Daarom bouwt Slow Food een ander schip. Een ark; een overzicht van culinair erfgoed.
De vegaburger, in het Engels veggie burger, wordt steeds populairder. Om minder of geen vlees te eten kan een vegaburger uit de winkel een makkelijke keus zijn. Maar wat zit er in? Bij twijfel over de ingrediënten die je terugvindt in vleesvervangers in de supermarkt raden wij aan: Maak ze zelf!
Door de covid-19-maatregelen dit jaar geen twee dagen beurs in de IJsselhallen in Zwolle, maar een hele week online. Wandelen langs marktkramen en even een praatje maken was er niet bij, althans heel anders. Virtueel bezoek en veel online presentaties. Een bijzondere en levendige BIO Kennisweek.
Kaneel is niet weg te denken uit de Nederlandse eetcultuur. We strooien het ruimschoots in onze appeltaart, ontbijtkoek, stroopwafels, stoofperen, stoofpotten, appelmoes, speculaas en andere heerlijke gerechten. Maar de ene kaneel is de andere niet. De ene is smaakvoller dan de ander, maar kan ook ongezond zijn.
Het boek Eetbare Bomen en Struiken verschaft veel informatie boek wat we allemaal in bos, park, plantsoen kunnen plukken en eten. De kennis daarover in enkele generaties verdwenen. Hoogste tijd voor verandering.
Dit boek over schimmels is vlot geschreven en wetenschappelijk verantwoord. De schrijver Merlin Sheldrake, een Engelse bioloog, combineert uitgebreide en diepgaande kennis over het onderwerp soepeltjes met eigen ervaringen. Het resultaat is een zeer leesbaar boek over een fascinerend onderdeel van de natuur, waar we nog erg weinig vanaf weten.
Wat is dit een prachtig boek. Om te beginnen ruikt het lekker – extra belangrijk natuurlijk voor een brood-bak-boek. Het is met zeer veel zorg vormgegeven, inclusief erg mooie foto’s. En, het meest belangrijk natuurlijk, het bevat een bijkans onvoorstelbare kennis over brood bakken en alles wat daarmee te maken heeft. Plus meer dan vijftig goede recepten om zelf mee aan de slag te gaan. Aanrader van de eerste orde!
Hij staat live, de Kookpotcast van Merit Hondelink en Amanda Brouwers waarin wij de hoofdrol spelen. Amanda en Merit bezoeken mensen van divers pluimage die wat te vertellen hebben, praten terwijl er wordt gekookt. Erg leuk om naar te luisteren.
Gezond is een rekbaar begrip, gezonde groente dus ook. Het is ook afhankelijk van waar ter wereld je woont en de (natuurlijke) beschikbaarheid. En zelfs binnen een groentesoort kan het gehalte gezonde stoffen enorm variëren.
Vijf maanden nadat ik het initiatief heb genomen om aan de hand van Sjouk het systeem van de (melk)veehouderij te ontrafelen, lijk ik het spoor bijster te zijn.
Dit is geen dieetboek. Maar wel een boek over hoe je gezonder kunt eten. De auteurs, twee Australische hoogleraren met een achtergrond in de biologie en ecologie, leggen nu eens uit waarom. Niet zozeer dat gezonder zouden moeten eten (dat weten we zo onderhand wel), maar wel wat de biologische achtergronden zijn waardoor het zo lastig is om gezonder te eten in de huidige maatschappij. Erg interessant.