De Ark van de Smaak in Nederland

De Nederlandse scheepsbouw is wereldberoemd, maar als het om eten gaat lijkt de teneur ‘als het maar goedkoop is’. Dat betekent een zinkend schip. Het leidt immers tot massale productie, waarbij mooie traditionele gastronomische producten verloren gaan. Daarom bouwt Slow Food een ander schip. Een ark; een overzicht van culinair erfgoed.

Vegaburgers? Maak ze zelf!

De vegaburger, in het Engels veggie burger, wordt steeds populairder. Om minder of geen vlees te eten kan een vegaburger uit de winkel een makkelijke keus zijn. Maar wat zit er in? Bij twijfel over de ingrediënten die je terugvindt in vleesvervangers in de supermarkt raden wij aan: Maak ze zelf!

Oude granen – Nieuw brood

Wat is dit een prachtig boek. Om te beginnen ruikt het lekker – extra belangrijk natuurlijk voor een brood-bak-boek. Het is met zeer veel zorg vormgegeven, inclusief erg mooie foto’s. En, het meest belangrijk natuurlijk, het bevat een bijkans onvoorstelbare kennis over brood bakken en alles wat daarmee te maken heeft. Plus meer dan vijftig goede recepten om zelf mee aan de slag te gaan. Aanrader van de eerste orde!

Eten als dieren

Dit is geen dieetboek. Maar wel een boek over hoe je gezonder kunt eten. De auteurs, twee Australische hoogleraren met een achtergrond in de biologie en ecologie, leggen nu eens uit waarom. Niet zozeer dat gezonder zouden moeten eten (dat weten we zo onderhand wel), maar wel wat de biologische achtergronden zijn waardoor het zo lastig is om gezonder te eten in de huidige maatschappij. Erg interessant.