Tien redenen om van je grond te houden
In haar nieuwsbrief van 5 december 2024 geeft het Britse Garden Organic tien redenen om je grond te koesteren. Zo helder, zo simpel, dat we dat graag in ietwat bewerkte vorm doorgeven.
In haar nieuwsbrief van 5 december 2024 geeft het Britse Garden Organic tien redenen om je grond te koesteren. Zo helder, zo simpel, dat we dat graag in ietwat bewerkte vorm doorgeven.
De houtduif: verguisd als domme, dikke, onhandige en ongewenste tuinvogel. Maar daar laat Hay Wijnhoven in dit boek toch een ander licht op schijnen. Het is een fijn nieuw boek uit de serie vogelmonografieën van AtlasContact.
‘Klimaatslim tuinieren’ is een mooi en praktisch boek over hoe je je tuin kunt aanleggen en onderhouden, zodat hij beter bestand is tegen allerlei klimaatinvloeden. Droogte, maar ook juist hevige buien. En tegelijk maak je er een groen, ecologisch en biodivers paradijsje van. Laat je inspireren en ga aan de slag met dit no-nonsens top boek. Aanrader!
Pompoenzaad winnen is ogenschijnlijk makkelijk: in het binnenste van de pompoen hangen de zaden. Eruit schrapen, even wassen, klaar. Zo makkelijk is het nu ook weer niet.
Een biologische tuinier omarmt smeerwortel. Doordat het diep wortelt wordt veel ‘naar boven’ gehaald. Het biedt stikstof, fosfor en kalium voor groeiende planten.
We ergeren ons er allemaal aan. Heb je net fraaie compost opgebracht, gezaaid, water gegeven en de volgende dag zie je dat precies daar een kat zijn behoefte heeft gedaan. Kraut & Rüben geeft een paar tips.
De koolgalmug legt zijn eitjes bij de groeipunt van de kool. Die gaat rotten. Dan heb je een ernstig gemutileerde plant, of de plant is dood.
Je komt het te pas en te onpas tegen. Iedereen lijkt het erover te hebben: mulchen. Maar wat is het en hoe doe je het? Frank Anrijs schreef er een boek over, waarin het helder wordt uitgelegd.
De doppen van eieren gooi je niet weg, die gebruik je om je (moes-)tuin te bekalken. Zo doen wij het.
DIYSeeds publiceert goede en interessante video’s met de instructies over het zelf winnen van zaad. Zelf zaad winnen van oude rassen is leuk en een vorm van protest tegen de wereldwijd heersende zaadindustrie.
Wat te doen met de stammen van spruitkool en andere kolen? Graaf ze in. Maak een compostgreppel. Dus spaar ze even op als er en spruitplant kaal is geplukt, tot je voldoende hebt.
Het verwerken van houtsnippers en zaagsel in de grond vraagt extra stikstof, dat later weer wordt vrijgegeven. Dus het toedienen van een extra meststof of inzaaien met vlinderbloemigen (stikstofbinders) is raadzaam.