Moestuin september 2023

Nu is het september in de moestuin. Was er zomer dit jaar? Ja, in juni. En toen was er veel regen. De tweede helft van augustus kon het niet meer goedmaken. En op 31 augustus eindigt de meteorologische zomer.

De Nieuwe Verstandigen Hovenier bundelt ook De Verstandige Hovenier (1670)

In deze maand zaait de verstandige hovenier veldsla (koren-sala) van zaad dat een jaar oud is, alsmede zaad van muurbloemen in potten, twee dagen voor volle maan, dan wint men van enkel zaad dubbele bloemen, maar als het vriest moet met de potten in huis zetten en als zij spruiten in de lente of voortijd verplanten. Men zaait ook pastinaken om die vroeg in het voorjaar te hebben [….}

Daar hebben we tot nu toe niet aan gedacht: nu reeds pastinaken zaaien! (We gaan het deze maand proberen en houden jullie op de hoogte.)

September is fruitmaand. Vorig jaar om deze tijd viel door de droogte het blad al van de bomen. Deze zomer heeft er in elk geval voor gezorgd dat de tomaten laat rijpen.

Druiven
Oktober is eigenlijk de wijnmaand. Nu maken we geen wijn, wel bottelen we druivensap. Maar onze blauwe druif maakt eind augustus al blauwe druiven…..

Snijbietzaad
Vorig jaar om dezelfde tijd sloeg de koolgalmug toe. Dat zien we nu niet. Vreemd. Heeft dit diertje zich vorig jaar onvoldoende kunnen voortplanten? Geschoten snijbiet hebben we dit jaar laten bloeien. Eens kijken wat we straks aan zaad kunnen winnen – en of dit goed zaad is. Van spinazie heb je pakweg zestig planten nodig om ‘driften’ te voorkomen (afwijkingen die in het geheel op een gegeven moment de toon aangeven). Bij snijbiet tien (lees Handbuch Samengärtnerei van Arche Noah. Echt goed boek.) Hebben we dat? Ja.

Groene tomaten
Tomaten laten we zo lang mogelijk hangen, mits u ze in een kas/serre heeft heeft staan. Anders wordt het wijsheid de groene tomaten te oogsten.
Lees hier hoe deze af te rijpen.

Groenbemesters

Van groene tomaten naar groenbemesters is een bruggetje. Als er nu in je moestuin grond braak komt te liggen, tot volgend jaar, overweeg dan groenbemesters te zaaien. Deze leggen stikstof vast en onderdrukken ongewenste kruiden omdat ze snel groeien. Dat scheelt straks weer werk. Iets als bladrammenas kan tot half september worden gezaaid. Gele mosterd kan ook; als je het in september zaait, vormt het geen zaad meer. Of denk aan Japanse haver, groeit supersnel, onderdrukt dus ook al het andere kruid en kan een beetje nachtvorst hebben (maar als het echt vriest is het dood).

Klusjes

Braakliggende grond is niet goed. Dek het af met bladaarde of zaai groenbemesters – die later afsterven, of je spit ze voorzichtig in.

Blijf wieden. Verwijder blad met meeldauw. Het meeste kan gewoon op de composthoop. Bij twijfel in de groencontainer.

Slakken…. juist met een vochtige zomer en vooral nazomer kunnen ze fikse schade aanrichten. Vang ze. Je kan nog nematodes gebruiken zolang de grondtemperatuur boven de 10 graden Celsius is.

Plantgroepen

We benoemen hieronder de plantgroepen, zoals ze voorkomen in het wisselteeltschema. We houden geen rekening met kasteelt of in polytunnels. Koude bakken kan nog. Meer weten? Klik hier.

Kolen
KnolraapjesBijvoorbeeld Teltower zaaien. Of Soesterknol of witte roodkop.moet nog kunnen, oogst november-december
Spitskool Filderkrautoogsten en zuurkool makenbegin
Serifonzaaien, buiten, ter plekkemedio-eind
Yu Choy SumHon Tsai Taihele maand
RadijsChinese rassen, zoals Green Luobo of China Rosebegin-medio
Bladgroenten
SlaRouge d’Hiver, winterkoningbegin-medio
Veldslazaaien, evt in koude bak als die leeg isbegin
Chinese kool, paksoizaaien, het is snelle teeltbegin- medio
Aziatische groentjes (mosterds)mitsuna, mosterd, tastai – wij zaaien dat als een mix op regels en oogsten het jong. Na 21 dagen en zeker op 45 dagen is het oogstbaar.begin
Lepelbladzaaienbegin
Andijvievoorzaaien in de kas, of ter plekke in de koude bak, daar is het dan nog lekker warm straksbegin
Spinazieter plekke zaaien (ras: winterreuzen, matador, butterflay)begin-medio
Cicoria a grumolo verde scurozaaien, ter plekke (wij hebben het medio augustus al uitgeplant, maar arme grond, langzame groei.)begin
Winterposteleinzaaien ter plekke (voorzaaien en uitplanten kan ook)hele maand
Wortelgroenten
Sint-JansuiPlanten in potten, uitplanten als het bed met vruchtgewassen leeg is (dit i.v.m. wisselteelt). Of vroeg volgend jaar uitplanten, maar dan de potten met de uitjes beschut – niet te nat – ergens laten overwinteren. (Koude bak.)

Plaats een reactie