Slechte buren? Witlof en pastinaak?
Toen ik gisteren de witlof uit de grond haalde waren de pennen die naast de wortel 'witte Belgische' stonden beduidend dikker en groter dan die naast pastinaak.
Toen ik gisteren de witlof uit de grond haalde waren de pennen die naast de wortel 'witte Belgische' stonden beduidend dikker en groter dan die naast pastinaak.
Wij hebben de afgelopen maanden niet stilgezeten. Op 1 november is Chocoweb van start gegaan. De enige webwinkel in Nederland voor de ware chocoladeliefhebber. Chocoweb biedt tabletten van 's werelds beste chocolatiers.
De redenering is simpel: als gedurende enkele jaren geen BTW wordt geheven op ecologische / bio-producten, dan daalt daarvan de prijs. Dan wordt het meer gekocht, dan neemt de vraag toe……
Even de balkondeuren open op de slaapkamer betekent dezer dagen gelijk een invasie van lieveheersbeestjes. Ze zoeken een plek om te overwinteren. Net als de vliegen.
In het maandblad The Garden worden de resultaten van een test van butternut squashes gepubliceerd. Welke zijn meer of minder geschikt voor het Britse – en dus ook ons – klimaat.
Gisteren, toen de dag ten einde liep, ontdekte ik plots de eerste shiitakes. We hadden het eigenlijk al opgegeven: zelf gekweekte paddestoelen op zelf gezaagde eiken stammetjes. Het zijn er vier.
Blue coco is een makkelijk te telen, lekkere, klimmende sperzieboon van voor 1775 uit Frankrijk. Ook de bonen zelf kunnen worden gegeten.
Vergeten groente of kruid. Stridolo, sculpit, blaassilene? Een curieuze plant die vroeger hier en nu nog steeds in Toscane en Emilia Romagna wordt gegeten.
De tomatenoogst is al langzamerhand op gang gekomen. Stakeless doet 't voortreffelijk. Vandaag plukken we de eerste grote brandywine-tomaten.
20 september 2009 – Zo. De nieuwe Bouillon! is uit. Het kwartaalblad in boekformaat bevat verhalen over eten en alles wat daaraan is gerelateerd. En een enkel recept. Met reactie van de redactie.
Nu is het de oogsttijd voor verse borlotti c.q. borlotto-bonen. Laat u ze wat langer hangen, dan drogen ze en hebben we gedroogde bonen voor de winter en de zaai volgend jaar. Pluk nu wel de goede bonen.
Het programma voor dit Slow Food festijn op 20 september a.s. in Arnhem begint gestalte te krijgen. Naast de overdekte markt zijn er demonstraties en voordrachten. Belangrijke gast is Nicolaas Klei, wijnkenner en wijnschrijver. En de keuken van De Kookplaats zorgt doorlopend voor de proeverij op basis van producten die op de markt worden verkocht.