A Propos Bistro is onmogelijk

2 oktober 2008 – Een week geleden zag ik dit fraaie kookboek liggen. Ik viel ervoor. Het was slechts € 29,90. En dat voor bijna 500 pagina's en 300 recepten. Het boek straalt warmte uit. Nostalgie. De geur van bistro's van de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. Maar bij nader inzien…..

Smaakfestijn in Arnhem

Slow Food Rijnzoet sluit de Week van de Smaak af met een smaakvol festijn in Arnhem, bij de Kookplaats, aan de Oude Kraan 72. Dit is vlak bij de kunstacademie. Een overdekte markt met streekproducten en daarnaast demonstraties, een proeverij en boeiende presentaties. Zo zal de bekende culinair schrijver Onno Kleyn op zijn eigen luchtige wijze belangstellenden leren hoe je door goed woordgebruik de lezer het water in de mond kan doen lopen.

Say cheese

Diverse dagbladen publiceerden deze week de uitkomst van het onderzoek van De Keuringsdienst van Waarde (RVU), waaruit blijkt dat in veel kaashoudende producten nepkaas wordt gebruikt. Dat is aanmerkelijk goedkoper en, vermengd met “echte” kaas, merkt de consument er niets van. Maar wat moeten we met deze constatering? Want de industriële productie van “echte” kaas heeft er in de loop der tijd voor gezorgd dat deze slecht voor onze gezondheid is.

Snot-verdorie

Enkele grote planten van asperagus kale (asperge kool) en alle jonge koolraapplanten vertonen snot en rot. En het stinkt naar kool. We hebben agastache (dropplant) tussen de kool staan om de geur te verdoezelen en zo het koolwitje te misleiden. Maar dat treft nu geen doel meer.

Zonder is gezonder

'Zonder is gezonder' is de welluidende slogan die de Vlaamse Milieumaatschappij voor haar campagne heeft gekozen. Het doel is het gebruik van bestrijdingsmiddelen (pesticiden) door overheden en particulieren terug te dringen. Over Roundup (glyfosaat) en de nieuwe onkruidbrander.

Uienvlieg

Op foto's en schilderijen zie je fraai geklede vrouwen met volle manden en mannen met blote bast met de riek in de hand in het veld de oogst binnen te halen. Schriller kan het contrast deze dagen niet zijn.

Slakkenstrijd – vervolg

In het lentenummer van The Organic Way staat een artikel over slakken en wat er tegen te doen. Begin juni publiceerden we Slakken(s)t(r)ijd. Hierop reageerde een aardige dame. Zij schreef dat koperen ringen helpen.

Ottolenghi The Cookbook

Een Palestijn en een Jood openen in juli 2002 een traiteurszaak in de Londonse wijk Notting Hill. In 2008 hebben ze vier vestigingen en verschijnt hun kookboek. Een opmerkelijk kookboek.