Zaad bestellen – vervolg
Het zaaischema is doorlopen en geëvalueerd. Wat houden we, wat doen we niet meer. De voorraad zaden is uit de koeling gehaald en dit wordt het voor de moestuin 2009.
Het zaaischema is doorlopen en geëvalueerd. Wat houden we, wat doen we niet meer. De voorraad zaden is uit de koeling gehaald en dit wordt het voor de moestuin 2009.
Het nieuwe tuinseizoen nadert met rasse schreden. Waar halen we dit jaar onze zaden vandaan? Natuurlijk een deel uit eigen winning, maar soms is dat lastig of veel werk. En een mens wil ook wel eens wat anders.
Zelf brood bakken. Met een broodbakmachine. Misschien een goed voornemen voor 2009? Het is niet alleen makkelijk, lekker en gezond, maar voor de ware Hollanders onder ons: je bespaart er ook nog eens honderden euro’s mee.
In de laatste BODE, het blad van ODE (organisatie voor duurzame energie) staat een artikel over de omslachtige en kostbare weg om de SDE-subsidie voor zonnepanelen te krijgen. “Soms vraagt de heer X zich af of de minister het met opzet zo vertraagt. Ze bespaart zo flink wat geld.” zo eindigt het stuk. Wij zijn niet X maar MergenMetz. En wij hebben soortgelijke ervaring.
Opmerkelijk nieuws rond een kanker die veel mensen treft. Het ziet er naar uit dat de bron van het kwaad is geïdentificeerd. Op de website van VPRO's Noorderlicht wordt kond gedaan van de ontdekking van de onderzoekers van het Utrechtse Hubrecht Instituut.
Het werd hoog tijd. Eigenlijk is er al sneeuw en vorst overheen gegaan. Maar nu zijn de agapanthussen in de voortuin met stro toegedekt. Voor alle zekerheid.
Regelmatig stuiten we op Amerikaanse – of beter: Angelsaksische – maten en gewichten. Dan is het vaak google'n naar omrekenprogramma's en tabellen.
De ene dag bestrooi je een moestuin bed met kalk, de volgende dag is de hele tuin besneeuwd.
Op zoek naar het niet meer in de regulier handel verkrijgbare "Kulinarische Geheimnisse aus Rügener Töpfen" stuitten we op Uncommon Vegetables – How to Grow and How to Cook. Een boek uit 1943, waaruit niet alleen blijkt dat Nederland de export van bruine bonen stopzette, maar dat vooral duidelijk maakt waar we vandaag de dag staan in onze acceptatie van groenten.
Het Financieele Dagblad besteedde in haar bijlage op 25 oktober j.l. uitgebreid aandacht aan Alain Passard. De Parijse driesterrenchef die vlees heeft afgezworen en alleen maar groentegerechten presenteert. Een grote stap in de overigens zeer traag verlopende omwenteling. Nu is het wachten op Nederlandse voorbeelden: De Librije of Oud Sluis.
De oplettende burger is het de afgelopen weken niet ontgaan: de vleesproductie trekt een zware wissel op het milieu en vis is ook niet alles. Maar de oplossing ligt voor de hand. De Staat der Nederlanden heeft een missie.
De kas moet leeg. De kuipplanten moeten naar binnen. Maar de peperplanten hebben pepers en die pepers worden net rood. Het is een gevecht tegen de tijd. In het NOS Journaal wordt bij de weersverwachting gesproken van 'kans op vorst aan de grond'. Wordt rood!