Bedden opmaken en zaaien
Veel te doen in de moestuin. De siertuin moet maar even wachten, want de eerste groenten moeten worden gezaaid.
Veel te doen in de moestuin. De siertuin moet maar even wachten, want de eerste groenten moeten worden gezaaid.
In haar elektronische nieuwsbrief van vandaag, heeft de BBC een artikel over zgn. food miles opgenomen. Oftewel de luchtvervuiling als gevolg van voedseltransport over grote afstanden. Lamsvlees uit Nieuw-Zeeland of uit eigen land. Sperziebonen uit Egypte? Peultjes uit Costa Rica? Je kan niet eenvoudig stellen dat import van verre meer vervuilend is dan lokaal geteelde gewassen.
De krantenkoppen van gisteren en vandaag, dat biodiesel niet werkelijk bijdraagt tot een schoner milieu, de uitzending van Zembla, zondagavond j.l., over klimaatcompensatie door bosaanplant, maken maar één ding duidelijk: wij kunnen niet op dezelfde voet fossiele energie blijven verbruiken.
The Greenery heeft aangekondigd in 2008 een nieuw spitskoolras op de markt te brengen. Een rode spitskool. Na de oranje bloemkool is dit de volgende “innovatie” op groentegebied.
De eerste witlof onder dekaarde is geoogst. Eigenlijk iets te laat, want enkele struiken kwamen al iets boven de grond. Maar dan moet je niet, zoals wij, een maand op vakantie gaan.
Januari was niks. We kunnen ons nauwelijks heugen zoveel grauwe dagen achtereen te hebben geteld. Nu mag de gemiddelde temperatuur in die maand wel veel te hoog zijn geweest, maar we hebben liever zonnige dagen met een graad of tien vorst. Hoewel? De eerste tekenen van het voorjaar dienen zich aan.
De tuinbonen Express zijn vandaag in de koude bak gelegd. Netjes op 5 cm diepte, in rijen, wat dichter op elkaar dan ze over een maand of twee buiten worden uitgeplant.
Bij het geheel in een nieuwe jas gestoken magazine Seizoenen van VELT, is de groente- en fruitkalender bijgesloten. Per maand is aangegeven welke groenten en welke fruitsoorten beschikbaar zijn. Uit onze eigen omgeving, niet ingevlogen uit Oeganda, Colombia of Nieuw-Zeeland. Dat is goed voor het milieu, goed voor de lokale economie en goed voor de gezondheid.
Na enkele uren vorken en rapen zijn de laatste aardperen uit de grond gehaald. Gelukkig is het niet zo koud. Enkele fikse tassen vol gaan voor de laatste keer naar enkele vrienden en de restaurants in de omgeving.
Een klein flesje olijfolie van de nieuwe persing 2007, ingelegd in een kartonnen verpakking. Een kaartje met 'gelukkig nieuwjaar' en een fraaie brochure. Zo presenteert het Toscaanse biologische landbouwbedrijf La Vialla zich in 2008.
Veld en Beek gaat live met haar vernieuwde website. De vorige was op een gegeven moment moeilijk up to date te onderhouden. Veld & Beek heeft daarop MergenMetz gevraagd een nieuwe voor haar te ontwikkelen.
Eind vorig jaar stortte ook Maarten 't Hart zich op de dieetmarkt. “Als Sonja Bakker goed kan verkopen, waarom ik dan niet?” moet hij gedacht hebben. Het is een vermakelijk boek, een betoog, geheel in de stijl van 't Hart. En na lezing weet je eigenlijk wat je al wist.