Licht en geluid
Twee boeken over respectievelijk licht en geluid tonen hoe belangrijk deze factoren zijn voor dieren, waaronder de mens.
Twee boeken over respectievelijk licht en geluid tonen hoe belangrijk deze factoren zijn voor dieren, waaronder de mens.
Juni 2022 was dan eindelijk de presentatie van “ons” boek De Eetbare Siertuin. Dat gebeurde op Hex in aanwezigheid van de Franse auteurs. De Eetbare Siertuin is een boek dat er nog niet was in het Nederlands. Het bevat zeer veel mooie gewassen die eetbaar zijn en eetbare gewassen die mooi zijn bevat.
Het late najaar is de beste tijd om heesters en bomen te planten. Tot het echt koud wordt. Overigens vinden ook veel vaste planten het prettig om al voor de winter de grond in te gaan. Ze ontwikkelen zich dan in het voorjaar sneller en sterker.
De wereldwijde voedselproductie en alles wat daarmee samenhangt (van kunstmest tot tractoren tot zaden tot brood bakken tot slachten tot financieren) wordt gedomineerd door grote bedrijven. Een recent rapport van een kleine onderzoekclub (ETC Group, een NGO), waarover een artikel verscheen in The Guardian, laat zien hoe schokkend die dominantie is. En ook hoe die in de afgelopen jaren alleen maar is toegenomen.
De bevlogen (moes-)tuinier neemt even rust, maakt misschien een nieuw zaaiplan en koopt al zaad voor 2023. Of doet even niets en droomt van een mooie zomer met regelmatig een bui. Maar toch is er nog het een en ander te doen in de tuin.
Roodbaard is een vrij onbekende maar in het noorden van Nederland beroemde landschapsarchitect die hele fraaie ontwerpen op zijn naam heeft staan. Dit boek is een prachtig eerbetoon, voor iedereen die van parken en tuinen houdt.
Dit boek dat gaat over het gebruik van planten als heilzame middelen op het gebied van mentale zaken, is een heuse aanwinst. Geschreven door twee Engelse wetenschapsters met groene vingers, behandelt het een grote diversiteit aan planten. Je vindt er zowel wetenschappelijke onderbouwing als praktische toepassing. Ondanks storende slordigheden – in de vertaling of in het origineel? Wij weten het niet – toch een aanrader.
De Noorse journalist Lars Kvamme schreef een bijzonder boeiend boek over de zalm. Een biografie. Normaliter wordt iets dergelijks geschreven over een overleden persoon of iemand in haar of zijn laatste levensdagen, maar nu over een vis. Die straks niet meer is.
In 2022 lazen we weer veel boeken. Niet alles. Maar dit vinden wij de beste boeken van de eerste tien maanden van dit jaar.
Het is wat de titel zegt, een aardappelpuree, daarop palmkool en daarop een mooie plak lever gegaard in wat balsamico en een klein scheutje room.
Net als in 2020 en zomers daarvoor was ook die van 2022 heet en droog. Dat kan funest zijn voor (eetbare) siertuin en de moestuin. Dan moet je water geven. Maar wanneer doe je dat? Onlangs is er een onderzoek uitgevoerd dat helderheid verschaft.
Na die lange warme zomer en de afkoelende september lijkt het erop dat veel gewassen in de moestuin nog even van het mildere weer willen genieten. Dat mag,
Pompoenen (longue de Nice) rijpen inmiddels en halen we zo laat mogelijk naar binnen. We leggen die in de kelder. Bonen drogen nog steeds aan de plant, snijbonen hebben we binnen, de andere moeten we eerdaags gaan plukken. Om te eten en als zaad voor volgend jaar.