Hart lever nietjes en de rest

Zeer recent verscheen dit kookboek voor orgaanvlees en andere incourante delen. Een heerlijk boek dat iedereen op eenvoudige manier laat kennis maken met het in onbruik geraakte vlees. Vlees, dat de slager soms alleen op verzoek kan leveren.

De bronnen van onze cultuurplanten

De laatste weken zijn vier opmerkelijke signalen de wereld in gezonden die los gepresenteerd worden, doch in nauw onderling verband staan. Gezonde voeding begint bij de landbouw, de wilde genetische bronnen van onze cultuurgewassen worden bedreigd en de gezonde stoffen zijn uit onze groentes weggeselecteerd.

Met Couperus aan tafel

Louis Couperus was een fijnproever. In zijn boeken noemt hij diverse gerechten. José Buschman selecteerde de recepten uit de kookboeken van de familie. Eten in een con-tekst. Voor Couperusfans die willen eten wat de meester at en voor thuiskoks die nu eens willen koken met een dosis cultuurhistorie.

Bes boven bes

Mooi verhalend geschreven en dus in alle opzichten lekker om te lezen. Het nieuwe boek van Ria Loohuizen behandelt dertig soorten bessen, bramen en bottels. Elke vrucht krijgt de aandacht die ze verdient en veel recepten.

Eten uit de natuur

Het wordt hoog tijd dat we die vermaledijde Japanse duizendknoop en zevenblad op ons nationale menu zetten. Het onlangs verschenen Het Grote Wildpluk van Edwin Florès kan daarbij helpen. Een keukentafelboek, leuk om door te bladeren, maar als u zelf gaat plukken moet u een of twee veldgidsen meenemen.