Niet b(l)ij
Imker Saskia komt langs om de toestand van de twee bijenkasten te checken. Niet best, zo blijkt. Kalkbroed.
Imker Saskia komt langs om de toestand van de twee bijenkasten te checken. Niet best, zo blijkt. Kalkbroed.
Top. Wat een onderhoudend en informatief tuinboek, zeg. Het belicht de nieuwe paden, die vandaag de dag in (moes-)tuinland worden bewandeld. Werkelijk een aanrader voor iedereen die serieus met het nieuwe ecologisch moestuinieren wil beginnen.
In hun derde boek fixeren Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi de smaken van de multiculturele stad Jeruzalem. Er zijn weinig kookboeken waarvan je bij elk gerecht denkt: Dit wil ik proeven. Dit wil ik maken. Jeruzalem is daar een van.
In het aprilnummer van The Garden, het magazine van the Royal Horticultural Society, staat een test van groene asperges beschreven.
Het minuten, uren of dagenlang op lage temperatuur garen van vacuüm verpakte groenten, vlees of vis ligt in ieders bereik. Deze trend uit de restaurantwereld kent nu ook waterovens voor thuisgebruik. Dit boek maakt de hobbykok wegwijs.
Dit is geen recept voor het maken van een dergelijk gerecht. Nee, plastic soep maken we namelijk al met zijn allen. Plastic in de zeeën zijn een groot probleem. Deze week bereiken ons twee berichten: ‘Ook plastic in zeehondenmaag’ en ‘Student bedenkt oplossing voor plastic soep’. Toeval?
Eerder berichtten we over de Waka Waka-lamp. Sinds kort is er ook de LuminAid, een opblaasbare lamp op zonne-energie. Goed voor u en goed voor hen die licht hard nodig hebben.
Alweer jaren geleden werden we lid van Garden Organic en haar afdeling Heritage Seed Library. Vorig jaar begonnen we, na een oproep, zaden van zeldzame Groentesoortenrassen te vermeerderen.
De vorst is maar net weg of gisteren zijn de eerste "eetbare" bomen, struiken en heesters voor de nieuwe Eetbare Siertuin geplant. Het begint er weer een beetje uit te zien.
Er is meer dan een vegaschijf. Het is de tijd waarin duidelijk is dat we minder vlees moeten eten. Meer mensen eten af en toe door de weeks vegetarisch. Dit uit het Duits vertaalde boek van Cornelia Schinharl laat zien dat u thuis op niet al te ingewikkelde wijze mooie, echt vegetarische gerechten kunt maken.
‘Het Kleinste Kamertje’ zo luidt de titel van een fraai, boeiend en uitvoerig gedocumenteerd boek over het gemak, de latrine, het secreet, de wc. We maken er dagelijks meer dan eens gebruik van, maar hoe ging dat vroeger? En in andere landen?
Boerenkaas dreigt een verworden begrip te worden. Niet alle ambachtelijk gemaakte kazen mogen Boerenkaas heten. Toch gebeurt dat. En dat is een onjuiste suggestie. Naast Boerenkaas komt er dus een aanvullend label: Kaas van de Boerderij.