1 – Met alle zintuigen
6 oktober 2012 – Behoorlijk bevangen door het artikel van Lucas Brouns over de Eetbare Bostuin hebben we besloten onze … Lees meer
6 oktober 2012 – Behoorlijk bevangen door het artikel van Lucas Brouns over de Eetbare Bostuin hebben we besloten onze … Lees meer
Het e-zine Smultuin waagt zich over de grenzen en dan wel meteen in tropische sferen. Maar liefst vijftien pagina's zijn ingeruimd voor chocolade.
Op 21 oktober 2012 ontmoeten harders en de Bonte Bentheimer elkaar bij 't Ailand, het vislokaal van de Goede Vissers in Lauwersoog. Patron-cuisinier Wim Spa van De Smaeck van Spa in Makkinga maakt van deze vis en het vlees van het Bonte Bentheimer landvarken een aantal curieuze gerechten waarvan iedereen die middag kan genieten.
Wie vaak in weer en wind buiten is, graag buiten kookt en meer, heeft af en toe een nieuwe jas nodig. Dus is de website van Outdoor Outfitter vernieuwd. Een nieuwe winkel en ouderwets degelijke potten, pannen en messen en meer.
Na hun boek Twee Gulzige Italianen zijn Carluccio en Contaldo op reis gegaan door Italië. Dat zijn hun streken. Geen ondeugendheden maar mondwaterwekkende recepten van Italiaanse eenvoud. Zeer maakbaar. Past bovendien uitstekend in het huidige klimaat van de broekriem aanhalen.
In het septembernummer van The Garden staat het resultaat van een test van knolselderij. Misschien handig voor u als u overweegt zaad voor 2013 (of jaren daarna) te bestellen.
Het spannende en soms ook frustrerende aan een moestuin is dat het ene jaar doen bepaalde groenten het goed doen en het andere jaar slecht. Zo hadden de vogels bij ons bijzonder veel trek in peultjes en kapucijners. En de aardappels leden onder phytophthora, dankzij het natte voorjaar.
In bijna de gehele wereld wordt geitenvlees gegeten, maar in Nederland en België nauwelijks. Waarom niet? We genieten wel van de zuivelproducten en het uitmuntende vlees versmaden we. Geitenhouderij Hansketien breekt een lans voor mooi, eerlijk en vooral ook lekker vlees.
Onze Bonte Bentheimer-biggen zijn nu elf weken. Tussen de tien en twaalf weken is het afspenen. En een oormerk aanbrengen, dat is verplicht. Maar wel doen voordat de oren te dik worden. We verwachtten een heel gedoe, maar niets was minder waar.
We hebben er een. Niet de eerste in Nederland, maar wel een van de eerste. Het was even wachten. Gemaakt voor de derde wereld, lijkt er ook in onze contreien grote belangstelling voor.
Onderzoeksjournalist, historicus en biologisch tuinder/wijnbouwer Dick Hollander promoveerde 7 mei 2012 op de geschiedenis van de biologische landbouw in Nederland. Van zijn proefschrift maakte hij een publieke editie, waarmee het ook voor een breed publiek toegankelijk is.
En daar stonden ze opeens: Bert Zeijlstra en Louis de Koning? Wie?, vraagt u zich af. Het zijn de trendsetters van wat nu, dertig jaar later heel actueel is: kleinschalig en wat meer zelfvoorzienend leven.