KOST-evenement stelt teleur

Het KOST evenement van maandag 21 september 2015 dat over de Nederlandse eetcultuur zou moeten gaan, maakte, uitgezonderd het afsluitende diner, de verwachtingen niet waar. Uiteindelijk had het veel weg van een aangeklede aftrap voor een marketingcampagne van de groententelers. Heldin van de Smaak 2015 Barbara Rodenburg uitte tegen het slot van de bijeenkomst haar kritiek. Want, over welke ‘Moeder Natuur’ hebben we het?

Digitale Atlas van het Natuurlijk Kapitaal

Stilletjes is de Digitale Atlas van het Natuurlijk Kapitaal (DANK) live gegaan. Dat geld moet renderen wordt ons dagelijks ingeprent in nieuwsberichten waarin economie de boventoon voert. Maar belangrijker is de aarde en onze leefomgeving. In de deze digitale atlas zijn kaarten over natuurlijke bronnen en ecosystemen samengebracht en toegankelijk gemaakt. Opdat we allen kunnen zien en leren.

De schuld van de voedselindustrie?

Al eerder schreven we een recensie over het boek Slik je dat? van Joanna Blythman. Woensdag 9 september 2015 was ze in Nederland om het toe te lichten. Dankzij undercover werk van Blythman is het duidelijk dat achter de schermen meer met ons voedsel wordt uitgehaald dan op de verpakking staat. En wat de mogelijke consequenties zijn voor onze gezondheid. Wie is de schuldige?

Gezondheid volgens de groente- en fruitsector

Op 28 april 2015 komt Groen Kennisnet met een bericht ‘Forse besparing op zorgkosten door meer groente en fruit’. Met zo’n titel trek je de aandacht. Maar deze vlag dekt de lading niet. Sterker nog, ze is misleidend. Het betreft de brochure ‘Groenten en fruit, gezond voor de Nederlandse economie en samenleving’ van GroentenFruit Huis, de belangenorganisatie van de groente- en fruitsector.

Neonicotinoïden bedreigen al het leven

In 2014 constateren Radboud Universiteit en SOVON dat niet alleen de bijen, maar ook de vogelstand te lijden heeft van neonicotinoïden. De leercurve van de mens blijkt in dit geval erg lang. Zeker als er grote financiële belangen mee gemoeid zijn. Want al in 1994 constateerden Franse bijenhouders dat er iets loos was. Oorzaak: imidacloprid , een van de neonicotinoïde insecticiden. Inmiddels het meest gebruikte soort insectengif ter wereld. Het komt ook in ons voedsel voor

Teveel omega-3 kan schaden

Eens te meer blijkt dat het overmatig consumeren van in principe gezonde voedingsstoffen negatieve effecten kan hebben. Eerst waren het de antioxidanten, de vitaminen in voedingssupplementen, nu is de overmaat van omega-3 dat niet zo jofel blijkt te zijn.

Uitgebeend. De strijd om de voedselveiligheid

Op zaterdag 28 september was het wereldnieuws in Nederland. Al ruim voor de paardenvleesaffaire begon onderzoeksjournalist Marcel van Silfhout op verzoek van Stichting Maatschappij en Veiligheid – de club van prof. mr. Pieter van Vollenhoven -met zijn onderzoek naar de toestand van de voedselveiligheid in Nederland. Het resultaat is schokkend.

Insirine of bewegen

Als u beweegt maken uw spieren het hormoon irisine aan. Beige vetcellen reageren hier op en produceren eiwit, dat op zich weer zorgt voor verbranding. Dit is dus een goede reden om meer te bewegen als u wilt afvallen. Ember Therapeutics werkt aan fabrieksmatige productie van irisine. Dan kunt u in uw luie stoel blijven zitten….