Hoe proeven we?
In de Wetenschapsbijlage van NRC Handelsblad van zaterdag j.l. staat een boeiend stuk over hoe wij proeven.
In de Wetenschapsbijlage van NRC Handelsblad van zaterdag j.l. staat een boeiend stuk over hoe wij proeven.
We hebben al weer bijna twee jaar varkens. Eerst twee durocs en nu twee Bonte Bentheimer-zeugen. Ze darren lekker buiten, hebben veel ruimte. En we weten wat ze eten. Het is opvallend hoe vaak het varken de laatste tijd in het nieuws is.
VPRO's wetenschapsite Noorderlicht meldt dat onderzoek uitwijst dat mensen die het minder nauw met de hygiëne nemen minder kans op allergieën en astma hebben èn minder kans op hartproblemen.
NRC berichtte onlangs over de resultaten van een onderzoek door de Universiteit van Rochester (New York), waaruit blijkt dat jongens, geboren uit moeders die relatief veel weekmakers in hun urine hadden, minder mannelijk spelen.
Milieudefensie en Natuur en Milieu publiceerden vorige week de nieuwste editie van Weet wat je eet Gifmeter. Hoewel groente en fruit steeds minder gif bevatten, worden de internationale gezondheidsnormen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO nog steeds overschreden. Doordat de wettelijke eisen in Nederland minder streng zijn, liggen in de schappen soms nog groente en fruit met hoeveelheden gif die schadelijk kunnen zijn voor, bijvoorbeeld, jonge kinderen.
VPRO's Noorderlicht bericht over het resultaat van een wetenschappelijk onderzoek met resusapen, waaruit blijkt dat minder eten tot een langer leven leidt. Dit is niet nieuw, wel wederom een bevestiging.
Enkele dagen kopte berichtte VPRO's wetenschap website Noorderlicht 'Sportende vrouwen opgepast. Het gevaar van te hard trainen'. Intrigerend. Eigenlijk gaat het over foliumzuur, dat ieder mens nodig heeft en o.a. voorkomt in bladgroenten als spinazie en sla.
EFFoST lanceert een meertalig voedselwoordenboek op Internet. Momenteel is het in de opstartfase en telt zo'n duizend woorden in dertig courante talen, waaronder cyrillisch, Chinees, Arabisch, Japans.
De gezonde hap bij fast food ketens zorgt ervoor dat mensen die gekend zijn om hun zelfbeheersing, ongezonder gaan eten. Voer voor psychologen. De resultaten van een onderzoek dat in die richting wijst, zijn onlangs gepubliceerd in The Journal of Consumer Research.
De oplettende burger is het de afgelopen weken niet ontgaan: de vleesproductie trekt een zware wissel op het milieu en vis is ook niet alles. Maar de oplossing ligt voor de hand. De Staat der Nederlanden heeft een missie.
Diverse dagbladen publiceerden deze week de uitkomst van het onderzoek van De Keuringsdienst van Waarde (RVU), waaruit blijkt dat in veel kaashoudende producten nepkaas wordt gebruikt. Dat is aanmerkelijk goedkoper en, vermengd met “echte” kaas, merkt de consument er niets van. Maar wat moeten we met deze constatering? Want de industriële productie van “echte” kaas heeft er in de loop der tijd voor gezorgd dat deze slecht voor onze gezondheid is.
Stond er vorige week in de kranten dat onze vetcellen na de twintigste verjaardag niet meer in aantal toenemen, nu blijkt dat het hormoon ghreline de eetlust opwekt.