(stads-)Tuinieren: Goed blad!

Goed blad. Taco, Peter, Vera, Romke en anderen schrijven voor Stadstuinieren. En laat dat ‘stads’ maar weg, want dit blad is een lichtpunt in de wereld van de moestuinbladen. We zijn aangenaam verrast. Het verschijnt vier maal per jaar. En een abonnement kost nog geen twee tientjes.

Zeldzame Polderpanda gaat naar China!

De Stichting Zeldzame Huisdierrassen (SZH) start op dinsdag 6 juni 2017 een crowdfundcampagne om aandacht te vragen voor de bedreigde status van de Nederlandse ‘Polderpanda’s.’ De Stichting wil zich inzetten om zeldzame oerkoeien als het Brandrood rund, de Groninger Blaarkop, het Lakenvelder rund en het Roodbont Fries in een Chinese dierentuin onder te brengen. Het geld dat met deze campagne wordt opgehaald, wordt gebruikt om alle Nederlandse bedreigde landbouwhuisdieren een betere toekomst te geven.

Paardenbloem – een heuse Vergeten Groente

We hebben de paardenbloem beschreven. De geschiedenis en het culinair gebruik. Het was tot (na) de Tweede Wereldoorlog een gangbare groente. Het werd in kookboeken vermeld en in teelthandleidingen. Bovendien is de paardenbloem ontzettend gezond en heilzaam. Wat is er misgegaan?

Juni in de moestuin

In mei is het meeste werk wel gedaan in de moestuin. Na de IJsheiligen begint het uitplanten van de vorstgevoelige gewassen. Wat blijft er over voor juni? Vooral genieten en planten zien groeien.

Zee(on)lust

Wie aan de kust woont, weet waar hij lekker kan eten. Want net als in elke andere plaats kennen ook kustplaatsen winkels waar je topproducten kan krijgen. Zeelust beoogt een gids te zijn met de mooiste eetgelegenheden en speciaalzaken langs de Nederlandse kust.

Kook het Seizoen

Velt, de Vlaams-Nederlandse Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren, wil een nieuw boek over seizoensgroenten en -fruit maken. Boeken van Velt zijn gekend door hun verzorgde uitvoering en volledigheid aan informatie. Dus dat moet een juweeltje worden. U kunt helpen.

Ode aan de E-Nummers

Rosanne Hertzberger heeft een intrigerend boek geschreven dat in eerste instantie leest als scherts, maar uiteindelijk bloedserieus blijkt te zijn. Ze behandelt aspecten van ons eetgedrag en onze consumptiebehoefte vanuit het gezichtspunt van een voedselwetenschapper. Naast de vermaledijde E-nummers komen ook andere aspecten zoals koken of kant-en-klaar, kunstmest, zaadveredeling en zelfs het paleodieet aan de orde.

Monsanto Tribunaal deed uitspraak: ecocide

Op 18 april 2017 deed het Monsanto Tribunaal uitspraak. Het bedrijf Monsanto is o.a. schuldig aan ecocide. Blijven in maart-april de gele velden als gevolg van spuiten met RoundUp dus nog jarenlang ons landschap sieren? De Europese Commissie moet nog het definitieve besluit nemen en onlangs werd uit honderden openbaar gemaakte e-mails duidelijk hoe Monsanto wetenschappelijke rapporten manipuleerde.

Meiwerk 2017

Het is bijna mei. We zijn momenteel een beetje achter op ons zaaischema, omdat de maand april best wel koud was. Maar misschien zijn we op 30 april helemaal bij. En dan zien wat de maand mei ons brengt. En wat er te doen is.

De culinaire ziel van Nederland

Aangenaam verrast! Eddie Niesten schreef een intrigerend boek over ons eetgedrag, onderbouwd met heel veel recepten. Geen culinaire hoogstandjes die bij de edellieden op tafel kwamen, neen, juist datgene dat we vroeger en soms nu nog steeds thuis bereiden en onze disgenoten voorschotelen. Het is wat we eten, het is wat onze ziel voedt.

Top assortiment bij Lowgardens Nuseries

Dit was wel héél bijzonder. Wij bezochten kwekerij Lowgardens in Wernhout, nabij de Vlaams-Nederlandse grens. Een unieke en fraaie kwekerij met veel curieuze en zeldzame, bomen en heesters, waaronder ook veel eetbare. Een bezoek om niet alleen hebberig, maar ook blij van te worden.