Tien redenen om van je grond te houden
In haar nieuwsbrief van 5 december 2024 geeft het Britse Garden Organic tien redenen om je grond te koesteren. Zo helder, zo simpel, dat we dat graag in ietwat bewerkte vorm doorgeven.
In haar nieuwsbrief van 5 december 2024 geeft het Britse Garden Organic tien redenen om je grond te koesteren. Zo helder, zo simpel, dat we dat graag in ietwat bewerkte vorm doorgeven.
Toen Meine Jacobi was overleden werd het huis leeggeruimd en verkocht. Een curieuze verzameling potjes met boomzaden dreigde in de afvalcontainer te gaan. Maar werd gered door een oplettende voorbijganger.
Als het goed is, is er december weinig tot niets te doen. Hooguit klusjes die voor de vorst invalt gedaan moeten worden, maar dat is dus wachten. Minus één is eigenlijk geen vorst, de meeste groenten verdragen dat wel. In dit bericht een tabel met vorstbestendigheid.
Niets is veranderlijker dan hoe de mens naar de natuur heeft gekeken en kijkt. Eeuwenlang gold de Nederlandse wildernis als een wijkplaats voor rovers en roofdieren, maar ook als een vindplaats van voedsel, brandhout en bouwmateriaal. Pas later is de natuur iets geworden waarvan we zijn gaan houden. Het bedwongen bos beschrijft dit op een fraaie manier.
Planta Sapiens gaat over het bewustzijn van planten, plantenneurobiologie. Ze hebben een eigen vorm van intelligentie, die tot nu toe onderbelicht is gebleven. Plantenonderzoeker en filosoof Paco Calvo vertelt in dit boek over zijn onderzoek naar plantbewustzijn. Planten zijn veel complexer en intelligenter dan wij gewoonlijk denken.
Nu menigeen alweer droomt van het nieuwe moestuinseizoen en we beginnen zaden te bestellen, is het zaak om rekening te houden met de groenten voor de komende winter. We willen immers jaarrond van de tuin genieten.
Een Culinaire Tijdreis is een uniek en bijzonder boek over duizend jaar culinaire geschiedenis, gebaseerd op archeologische vondsten die tijdens de aanleg van de Rotterdamse Markthal zijn gedaan. Aan de hand van oude kookboeken zijn daarbij recepten gereconstrueerd en ‘naar de tafel van nu’ gemaakt. Een en ander prachtig gedocumenteerd en ondersteund door prenten en schilderijen.
Op 15 november 2024 organiseerden Stichting Zaadgoed en Voedselcooperatie Odin een (vierde) dag in het kader van ‘Zaadvaste rassen vanuit ketenperspectief’. Vijfendertig donkergroene mensen kwamen bijeen bij De Warmonderhof in Dronten. Een leuke bijeenkomst waarvan echter de diepere bedoeling niet geheel duidelijk is.
‘Geheimen van de wijnkelder’ gaat over een vondst van een zeventiende-eeuws, handgeschreven document met recepten om wijn goed te houden. De ondertitel luidt: Gids voor de ervaren en verstandige wijnliefhebber, anno 1700. Wijnhistoricus Mariëlla Beukers schreef er een leuk en boeiend boek over.
Een nieuw boek van de hand van de Vlaamse bomenprofessor Martin Hermy, over alle planten die klimmen of ranken. Een pil van bijna 450 pagina’s, mooi uitgegeven en, voor zover wij kunnen beoordelen, zeer volledig. Klimmend Groen is – net als Hermy’s bomenboek – eigenlijk wel verplichte kost voor professionals (tuinontwerpers en kwekers bijvoorbeeld). Maar uiteraard ook een aanrader voor de liefhebbende particulier.
‘Landbouw voor iedereen’ luidt de titel van het boek van Michiel Bussink, dat verscheen over het leven en voornamelijk werken van Piet van IJzendoorn, pionier in de biologisch-dynamische landbouw. Dit boek is niet zo zeer een biografie, als wel dat het een indrukwekkend beeld geeft van het Nederlands landbouwbeleid gedurende de laatste vijftig jaar.
De donkere dagen werpen hun schaduw over de tuin. Kolen en enkele andere groenten trotseren wind en regen. Het blad dat uit de bomen valt bedekt de paden en de bedden. Blad en bladstelen van diverse zomerse gewassen liggen nu slap, week, vergeeld over de grond. Maar dat is goed. Houd de aarde bedekt.