siebold

Siebold, de biografie

Niet lang geleden verscheen een even prachtige als gedegen biografie over het leven van Philipp Franz von Siebold. Een bevlogen arts en wetenschapper die in Nederlandse dienst op het Japanse handelseiland Deshima verbleef en daar uitgebreid onderzoek deed. Siebold is in de plantenwereld geen onbekende naam.

Aardappelbijbel

Aardappel, wat is daar nou aan? Jacques Hermus stelde een verrassend boek samen over de toepassing van de aardappel in de keuken. Het heet: Aardappelbijbel. Het past in de reeks bijbels van Carrera Culinair, maar dit is wel een bijzonder.

een gen of een streng genen

Over het claimen van woorden en genen

Het Europees Parlement heeft met 355 voor en 247 stemmen tegen gekozen voor het verbieden van woorden die naar vlees verwijzen, in vegetarische of veganistische producten. Maar wat feitelijk gebeurt is dat marktsectoren begrippen uit het publieke domein als hun eigendom claimen. En dat gebeurt ook met genen, natuurlijke eigenschappen. Dat geeft te denken.

Buitentomaten

Buitentomaten zijn koude tolerant en kunnen tegen vochtigheid, zijn fytoftora- en, als het meezit, schimmeltolerant, ook tegen valse meeldauw en bladvlekkenziekte.
Desalniettemin pas na de IJsheiligen uitplanten, over het algemeen prefereren ze een temperatuur boven de 5o C.

De tuin in oktober

We naderen het einde van een best wel aardig moestuinjaar. Een jaar waarin we voor het eerst een (half) bed met zaadechte buitentomaten hadden. Om ze te testen. Enfin. Oktober heet de wijnmaand, maar het is ook de maand dat tamme kastanjes vallen en kunnen worden geraapt.

Will Jansen BdB

Op 2 september 2025 overleed Will Jansen. Een eigenzinnig en gepassioneerd mens, in brede kring bekend als culinair journalist en ook uitgever en hoofdredacteur van het magazine Bouillon! Will is 76 geworden en we zullen hem missen. Meer dan we ons nu misschien realiseren. Ik ben blij dat ik hem heb mogen kennen.