Een Notabel Kookboekje uit 1514

Een Notabel Kookboekje is een werkelijk prachtig boek dat onlangs is verschenen. Marleen Willebrands had Een notabel boecxken van cokeryen  al eerder, in de jaren negentig van de vorige eeuw, naar het hedendaags Nederlands omgezet. Het boek dat nu is verschenen is daarentegen een compleet werk, waarin de tijdgeest van toen wordt beschreven als ook de originele tekst, de vertaling en de bewerking naar de hedendaagse keuken. Meer compleet kan niet.

siebold

Siebold, de biografie

Niet lang geleden verscheen een even prachtige als gedegen biografie over het leven van Philipp Franz von Siebold. Een bevlogen arts en wetenschapper die in Nederlandse dienst op het Japanse handelseiland Deshima verbleef en daar uitgebreid onderzoek deed. Siebold is in de plantenwereld geen onbekende naam.

Aardappelbijbel

Aardappel, wat is daar nou aan? Jacques Hermus stelde een verrassend boek samen over de toepassing van de aardappel in de keuken. Het heet: Aardappelbijbel. Het past in de reeks bijbels van Carrera Culinair, maar dit is wel een bijzonder.

een gen of een streng genen

Over het claimen van woorden en genen

Het Europees Parlement heeft met 355 voor en 247 stemmen tegen gekozen voor het verbieden van woorden die naar vlees verwijzen, in vegetarische of veganistische producten. Maar wat feitelijk gebeurt is dat marktsectoren begrippen uit het publieke domein als hun eigendom claimen. En dat gebeurt ook met genen, natuurlijke eigenschappen. Dat geeft te denken.

Buitentomaten

Buitentomaten zijn koude tolerant en kunnen tegen vochtigheid, zijn fytoftora- en, als het meezit, schimmeltolerant, ook tegen valse meeldauw en bladvlekkenziekte.
Desalniettemin pas na de IJsheiligen uitplanten, over het algemeen prefereren ze een temperatuur boven de 5o C.