December in de (moes-)tuin 2022

Thans komt de trillende winter, den geschakeerden jaarkring, de geduurig verwisselende saisoenen voltooien; hij komt droef en norsch, vergezeld van gantsch zijn treirige sleep van donkere wolken, dikke dampen, en zwarte onweêren, met logge stappen aan. De stuursche winter doêt het bloed in de adren stijven en spant een wit gewaad, op ;t aanzien der Natuur; hij schuift de wolkjes van het tintelende viir, of doet de luchte sneeuw langs veld en heuvels drijven. Uit: Almanach der Natuur, 1789

Opmerkelijk is dat in die almanak, verderop staat dat “men in december echter meer sneeuw dan regen [heeft]; de nevels kunnen menigvuldig zijn, en de vorst sterk.” Dat is een december die we al vele decennia niet meer kennen. Een duidelijk teken van klimaatverandering.

Zaden kopen is voorgenieten

In december begint het dromen, van tongstrelende bladgroenten, sappige tomaten, knapperige komkommers en wat te denken van de augurk met de naam Liefje? Of de lekker notig smakende celtuce? Waag je eens aan de citre, waar we, terwijl we dit schrijven, de verrukkullukke jam van koken.

Leden van Velt doen waarschijnlijk mee aan de jaarlijkse zadenactie.
Wij verkopen ook zaad, meest bijzondere gewassen maar ook wel iets meer gangbare. Het meeste zaad is uit eigen oogst, Maar omdat wij op de oude en bijzondere rassen focussen, halen we veel bij zaadbanken of van betrouwbare buitenlandse handelaren (BIO, Demeter).

Als je wat meer bijzondere zaden zoekt, kijk eens in onze webwinkel.

In de tuin

De moestuin ziet er hetzelfde uit als in november. De rekken waartegen de bonen klommen zijn weggehaald, en op die bedden is kalk gestrooid (van eierschalen). Want volgens ons wisselteeltschema komen daar volgend jaar de kolen.

We hebben de aardperen, pastinaken, serifon, schorseneren, boerenkool, spruitkool, maar ook radicchio nog gewoon in de tuin staan. Zo lang het niet extreem hard vriest houden deze groenten het goed en, vooral, ze zijn te oogsten (ooit wilden we met een bijzonder diner schorseneren eten, maar de grond was zo hard bevroren dat we ze er niet uit kregen).

Planten en snoeien

Zolang het niet vriest, is dit de periode om bomen en heesters met kluit te planten. (Die in pot zijn opgekweekt kunnen bij wijze van spreken jaarrond worden geplant.)
Snoei is ook iets voor de winter, enkele uitzonderingen, zoals de walnoot, daargelaten. Je kunt het hele jaar door bomen en struiken snoeien – dat met name herfst en winter de aangewezen maanden zijn, komt (ook) omdat er in principe geen ander tuinwerk is. (Lees hier over appelbomen snoeien.) Druiven kan je het best in december snoeien omdat bij deze planten de sapstroom nogal vroeg op gang komt.

Een hazelaar geplant, zaagsel gestrooid, kan mooi verteren
Eindelijk, de elstar gaat er uit. Het was geen succes. Bovendien is elstar een van de minst gezonde appels; bevat voornamelijk suikers.

In de kas

We hebben de kas, waar normaal tomaten en komkommers in groeien, leeggeruimd en er enkele kuipplanten en kweekgoed in gezet om daar te overwinteren. Er is een kacheltje dat op 2 graden Celsius is ingesteld.
Winterhard kweekgoed staat nu onder glas in de koude bakken. (Veel water in de P9-potjes (plastic) doet de wortels van jonge planten rotten. Vandaar. )

Niet te zien op de foto is rechts achterin malabar spinazie. Deze heeft afgelopen jaar daar gegroeid, wortels in de grond. We gaan zien of deze plant de winter doorkomt. Volgens de ene bron is hardheid USDA zones 7-10 (7 geloven we een beetje), volgens de andere is het een tropische plant en houdt het niet van kou. Ook niet van koude grond.

Plaats een reactie