Red de paardenslager

Via een andere hobby van ons, Stichting Culinair Erfgoed van de Lage Landen, raakten we betrokken bij de reddingsactie van een van de laatste paardenslagers van Nederland. Carnivoor, flextariër, vegetariër of veganist, het maakt niet uit: dit is een deel van onze culinaire geschiedenis dat vreemd genoeg uit onze maatschappij dreigt te verdwijnen.

Wij waren op de Bio Beurs

BioVak is niet meer. Leve de Bio Beurs! Dezelfde tijd van het jaar, dezelfde locatie, dezelfde biologische producenten. Niets nieuws dus? Jawel. Op een of andere manier lijkt het leuker en frisser dan voorheen. Maar wie denkt dat deze Bio Beurs een beurs van louter wereldverbeteraars is, komt bedrogen uit. Bio is ook gewoon business.

Harm en Aagje uitbenen

Schokkende beelden? Clara wilde een spreekbeurt op school houden over varkensvlees en het uitbenen, d.w.z. het geslachte varken tot stukken bekend vlees verwerken. De leraar had bezwaar tegen de expliciete foto’s. Waarom? Mogen kinderen niet weten waar de karbonade of fricandeau vandaan komt? Hoe braadworst wordt gemaakt? Is vlees anoniem?

Big Bang Broccoli

Op 6 mei 2014 start een campagne om broccoli te promoten. Lof voor deze kool, zullen we maar zeggen. Het wordt nog onvoldoende gekocht en gegeten, terwijl het gezond is en de culinaire mogelijkheden goot. Na het lezen van Eating on the Wild Side willen we graag een kanttekening plaatsen bij de gezondheidsclaims.

Eten uit het Wild

In Zuid-Europa is het al volop lente. Van 22 t/m 27 maart 2014 organiseert Dominio Vale do Mondego samen met Monique Wijn een workshop eten uit het wild. Dagelijks wilde planten, vruchten verzamelen op het eigen landgoed en in de vallei van de rivier Mondego in het Natuurpark Serra da Estrela.