Waarom betalen ze niet meer voor onze cacao?
Van 5 t/m 8 maart 2015 beleefden we het chocolade-evenement Chocoa in Amsterdam. We waren aanwezig met Chocoweb. Met verwondering en gemengde gevoelens kijken wij terug. Ennuh…. waar was u?
Van 5 t/m 8 maart 2015 beleefden we het chocolade-evenement Chocoa in Amsterdam. We waren aanwezig met Chocoweb. Met verwondering en gemengde gevoelens kijken wij terug. Ennuh…. waar was u?
We waren een dag of tien naar Spanje. Baskenland was ons doel, maar de regen dreef ons richting Madrid. Als je met anderen, die er geweest zijn, over Spanje en Baskenland praat, zeggen ze: heerlijke tapas of pintxos. En dat is waar. Maar dat is niet alles!
Via een andere hobby van ons, Stichting Culinair Erfgoed van de Lage Landen, raakten we betrokken bij de reddingsactie van een van de laatste paardenslagers van Nederland. Carnivoor, flextariër, vegetariër of veganist, het maakt niet uit: dit is een deel van onze culinaire geschiedenis dat vreemd genoeg uit onze maatschappij dreigt te verdwijnen.
BioVak is niet meer. Leve de Bio Beurs! Dezelfde tijd van het jaar, dezelfde locatie, dezelfde biologische producenten. Niets nieuws dus? Jawel. Op een of andere manier lijkt het leuker en frisser dan voorheen. Maar wie denkt dat deze Bio Beurs een beurs van louter wereldverbeteraars is, komt bedrogen uit. Bio is ook gewoon business.
Schokkende beelden? Clara wilde een spreekbeurt op school houden over varkensvlees en het uitbenen, d.w.z. het geslachte varken tot stukken bekend vlees verwerken. De leraar had bezwaar tegen de expliciete foto’s. Waarom? Mogen kinderen niet weten waar de karbonade of fricandeau vandaan komt? Hoe braadworst wordt gemaakt? Is vlees anoniem?
Chinese wetenschappers hebben het genenpakket van 360 verschillende tomaten in kaart gebracht en zo de “evolutie” van het oertomaatje uit de Andes tot de hedendaagse supermarkttomaat zichtbaar gemaakt. Nu is duidelijk welke genen of genomen een rol spelen. En hoe de wasserbombe snel kan worden vergeten.
Zaterdag 2 augustus dineerden we op ’t Hof Welgelegen in Middelburg. Omdat het een agrarisch bedrijf is, heet het boergondisch. Maar dan wel van de hogere boeren stand. Het was aangenaam verpozen en uitstekend eten. Van harte aangeraden.
Een geweldige belevenis. We namen deel aan Steinbeisser Experimental Gastronomy. Kunst en bijzonder eten gecombineerd in een authentieke zaal van het Lloyd Hotel & Cultural Embassy in Amsterdam. Het was een vijfgangen veganistisch diner. Zo mooi kunnen groenten zijn!
Een waar kunstwerk. Annita van Betuw maakt opmerkelijke grafische producties die alles met ons eten te maken hebben en dan in het bijzonder met groenten en fruit. Wij kochten het handgebonden boekje Appeltaartvariaties.
Op 20 en 21 mei 2014 bezochten we de beurs van de Private Label Manufacturers Association (PLMA). Zij die voor of onder allerlei merken produceren. Enkele positieve uitzonderingen daargelaten, was het een schokkende ervaring.
Het was een generale repetitie voor Foodbuzz. De genodigden waren leden van Slow Food. De locatie was bij ons, MergenMetz. Urenlang een (half) schaap grillen in een afgesloten kuil. Barbacoa heet dat, de Spaanse wijze van barbecue.
Op 6 mei 2014 start een campagne om broccoli te promoten. Lof voor deze kool, zullen we maar zeggen. Het wordt nog onvoldoende gekocht en gegeten, terwijl het gezond is en de culinaire mogelijkheden goot. Na het lezen van Eating on the Wild Side willen we graag een kanttekening plaatsen bij de gezondheidsclaims.