Uit eten in Spanje

We waren een dag of tien naar Spanje. Baskenland was ons doel, maar de regen dreef ons richting Madrid. Als je met anderen, die er geweest zijn, over Spanje en Baskenland praat, zeggen ze: heerlijke tapas of pintxos. En dat is waar. Maar dat is niet alles!

Red de paardenslager

Via een andere hobby van ons, Stichting Culinair Erfgoed van de Lage Landen, raakten we betrokken bij de reddingsactie van een van de laatste paardenslagers van Nederland. Carnivoor, flextariër, vegetariër of veganist, het maakt niet uit: dit is een deel van onze culinaire geschiedenis dat vreemd genoeg uit onze maatschappij dreigt te verdwijnen.

Wij waren op de Bio Beurs

BioVak is niet meer. Leve de Bio Beurs! Dezelfde tijd van het jaar, dezelfde locatie, dezelfde biologische producenten. Niets nieuws dus? Jawel. Op een of andere manier lijkt het leuker en frisser dan voorheen. Maar wie denkt dat deze Bio Beurs een beurs van louter wereldverbeteraars is, komt bedrogen uit. Bio is ook gewoon business.

Harm en Aagje uitbenen

Schokkende beelden? Clara wilde een spreekbeurt op school houden over varkensvlees en het uitbenen, d.w.z. het geslachte varken tot stukken bekend vlees verwerken. De leraar had bezwaar tegen de expliciete foto’s. Waarom? Mogen kinderen niet weten waar de karbonade of fricandeau vandaan komt? Hoe braadworst wordt gemaakt? Is vlees anoniem?

Appeltaartvariaties

Een waar kunstwerk. Annita van Betuw maakt opmerkelijke grafische producties die alles met ons eten te maken hebben en dan in het bijzonder met groenten en fruit. Wij kochten het handgebonden boekje Appeltaartvariaties.

Uw eten lijkt niet wat het is

Op 20 en 21 mei 2014 bezochten we de beurs van de Private Label Manufacturers Association (PLMA). Zij die voor of onder allerlei merken produceren. Enkele positieve uitzonderingen daargelaten, was het een schokkende ervaring.

Big Bang Broccoli

Op 6 mei 2014 start een campagne om broccoli te promoten. Lof voor deze kool, zullen we maar zeggen. Het wordt nog onvoldoende gekocht en gegeten, terwijl het gezond is en de culinaire mogelijkheden goot. Na het lezen van Eating on the Wild Side willen we graag een kanttekening plaatsen bij de gezondheidsclaims.