Noordzee wordt schoner
Vissen die er een stuk gezonder uitzien en minder vervuilende stoffen in de zeebodem. Het gaat beter met de Noordzee.
Vissen die er een stuk gezonder uitzien en minder vervuilende stoffen in de zeebodem. Het gaat beter met de Noordzee.
Zelf brood bakken. Met een broodbakmachine. Misschien een goed voornemen voor 2009? Het is niet alleen makkelijk, lekker en gezond, maar voor de ware Hollanders onder ons: je bespaart er ook nog eens honderden euro’s mee.
De oplettende burger is het de afgelopen weken niet ontgaan: de vleesproductie trekt een zware wissel op het milieu en vis is ook niet alles. Maar de oplossing ligt voor de hand. De Staat der Nederlanden heeft een missie.
Slow Food Rijnzoet sluit de Week van de Smaak af met een smaakvol festijn in Arnhem, bij de Kookplaats, aan de Oude Kraan 72. Dit is vlak bij de kunstacademie. Een overdekte markt met streekproducten en daarnaast demonstraties, een proeverij en boeiende presentaties. Zo zal de bekende culinair schrijver Onno Kleyn op zijn eigen luchtige wijze belangstellenden leren hoe je door goed woordgebruik de lezer het water in de mond kan doen lopen.
Redt de wereld en begin bij je omgeving. NRC Handelsblad schrijft 5 mei over Zwitserland, waar een heuse beweging is ontstaan om producten uit de eigen omgeving te kopen. Mensen die dat doen heten locavoren. In Canada en de VS is het zgn. 100 mile diet een begrip aan het worden.
“Zo gezond is superfruit nou ook niet” luidt de kop van het artikel in het Kennis-katern van De Volkskrant. Het artikel had net zo goed kunnen heten: “Door te veel vitaminen neemt het sterfterisico met 16% toe.” Het gaat in op de gezonde fruitsappen die vandaag de dag de markt figuurlijk overspoelen.
The hungry gap raakt ten einde. Deze Engelse uitdrukking typeert de periode dat de wintergroenten op raken en de eerste echte groenten uit de moestuin nog even op zich laten wachten. Maar wie een beetje grasveld heeft, kan al zijn bord al met molsla vullen.
Een door Slow Food georganiseerde excursie naar boerderij De Groote Voort in Lunteren, maakte veel duidelijk over de productie van kaas in het algemeen en de zo geroemde Remeker kaas in het bijzonder. Kaas met het EKO-keurmerk.
NRC Handelsblad meldt eergisteren dat de vleeskeuring in Nederland faalt. Door de lobby van de sector is de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) uitgekleed en kent die geen keurmeesters meer. De sector moet zich sinds 2006 zelf controleren.
The Greenery heeft aangekondigd in 2008 een nieuw spitskoolras op de markt te brengen. Een rode spitskool. Na de oranje bloemkool is dit de volgende “innovatie” op groentegebied.
Een klein flesje olijfolie van de nieuwe persing 2007, ingelegd in een kartonnen verpakking. Een kaartje met 'gelukkig nieuwjaar' en een fraaie brochure. Zo presenteert het Toscaanse biologische landbouwbedrijf La Vialla zich in 2008.
Veld en Beek gaat live met haar vernieuwde website. De vorige was op een gegeven moment moeilijk up to date te onderhouden. Veld & Beek heeft daarop MergenMetz gevraagd een nieuwe voor haar te ontwikkelen.