Het Geweten van Eten

Op 1 oktober 2015 hield De Maatschappij haar jaarcongres in Veenhuizen. Het Geweten van Eten, luidde het thema. Een leerzame middag waaruit bleek dat voor de meeste boeren biodiversiteit op het laagste plan staat. We concluderen dat die andere maatschappij, onze samenleving, nog een lange weg te gaan heeft. Als we geen drastische maatregelen nemen, zal het kampioensgevoel van tweede food en agro-exporteur ter wereld en de hoogste productie per vierkante kilometer, uiteindelijk een pyrrusoverwinning blijken te zijn.

Digitale Atlas van het Natuurlijk Kapitaal

Stilletjes is de Digitale Atlas van het Natuurlijk Kapitaal (DANK) live gegaan. Dat geld moet renderen wordt ons dagelijks ingeprent in nieuwsberichten waarin economie de boventoon voert. Maar belangrijker is de aarde en onze leefomgeving. In de deze digitale atlas zijn kaarten over natuurlijke bronnen en ecosystemen samengebracht en toegankelijk gemaakt. Opdat we allen kunnen zien en leren.

Wie on tie-vie [5] & [6]

De bonte bentheimers die in Oosterbeek de Japanse duizendknoop bestrijden zijn weer uitgebreid in het nieuws. Dat is pech voor de vegetariërs onder ons, want zomertijd is niet langer komkommertijd. We delen graag een uitgebreid artikel in de Volkskrant, een reportage bij Een Vandaag en op TV Gelderland. En nog iets in dagblad De Gelderlander.

Kaart van het Leven

Of we het er mee eens zijn of niet, we kennen de evolutietheorie: de vissen die het land op kropen, de mens die van de aap afstamt enzovoorts. Maar hebben we er ooit wel eens bij stilgestaan of en hoe al dat aardse leven in kaart wordt gebracht? Getriggerd door een commercieel aanbod, verdiepten we ons ietsje. Lees mee.

Neonicotinoïden bedreigen al het leven

In 2014 constateren Radboud Universiteit en SOVON dat niet alleen de bijen, maar ook de vogelstand te lijden heeft van neonicotinoïden. De leercurve van de mens blijkt in dit geval erg lang. Zeker als er grote financiële belangen mee gemoeid zijn. Want al in 1994 constateerden Franse bijenhouders dat er iets loos was. Oorzaak: imidacloprid , een van de neonicotinoïde insecticiden. Inmiddels het meest gebruikte soort insectengif ter wereld. Het komt ook in ons voedsel voor