Seizoenen: Zelf molsla telen
In Seizoenen, het periodiek van VELT, staat ditmaal een geweldig verhaal over zelf molsla telen. Molsla is in feite paardenbloem, maar voor culinair gebruik zijn er selecties.
In Seizoenen, het periodiek van VELT, staat ditmaal een geweldig verhaal over zelf molsla telen. Molsla is in feite paardenbloem, maar voor culinair gebruik zijn er selecties.
Hoewel op de meest beschutte plaatsen de vorst nog in de grond zit, zijn de eerste tekenen van de lente waar te nemen. Door de natuur en door onszelf, de mens die spit en zaait. De laatste aardperen uit de grond, het eerste zaad erin.
Niet alle Groentesoortenn zijn eenjarig. Enkele van de lekkerste zijn vaste planten. Dan hebben we het over rabarber, zeekool, aardperen (topinamboers), crosnes, asperges en…. hosta.
Tuinders grijpen al snel naar de bamboestokken om hun bonen te leiden. Vroeger waren er heuse bonenstaken, meestal van de hazelaar. In Groot-Brittannië kennen ze de National Beanpole Week, dit jaar, in twintig-tien van 17-25 april.
Witte Belgische wortel is een oud ras dat met de schouders boven de grond uitsteekt en daardoor een groene top heeft. Fijne smaak, forse wortel.
“Deze gaat de rest van je leven mee,” zei Jan toen ik met het ding in mijn handen in zijn winkel stond. Ik was het zat. Na een takkenschaar van Gardena had ik een goedkopere van Landgoed gekocht. Die heeft het net twee jaar uitgehouden. Goedkoop is duurkoop. De Felco 22 kost een rib uit mijn lijf, maar dat zou het dan moeten zijn. Forever and ever.
Toen ik gisteren de witlof uit de grond haalde waren de pennen die naast de wortel 'witte Belgische' stonden beduidend dikker en groter dan die naast pastinaak.
In het maandblad The Garden worden de resultaten van een test van butternut squashes gepubliceerd. Welke zijn meer of minder geschikt voor het Britse – en dus ook ons – klimaat.
Gisteren, toen de dag ten einde liep, ontdekte ik plots de eerste shiitakes. We hadden het eigenlijk al opgegeven: zelf gekweekte paddestoelen op zelf gezaagde eiken stammetjes. Het zijn er vier.
Blue coco is een makkelijk te telen, lekkere, klimmende sperzieboon van voor 1775 uit Frankrijk. Ook de bonen zelf kunnen worden gegeten.
Vergeten groente of kruid. Stridolo, sculpit, blaassilene? Een curieuze plant die vroeger hier en nu nog steeds in Toscane en Emilia Romagna wordt gegeten.
De tomatenoogst is al langzamerhand op gang gekomen. Stakeless doet 't voortreffelijk. Vandaag plukken we de eerste grote brandywine-tomaten.