Bonenstaakweek
Tuinders grijpen al snel naar de bamboestokken om hun bonen te leiden. Vroeger waren er heuse bonenstaken, meestal van de hazelaar. In Groot-Brittannië kennen ze de National Beanpole Week, dit jaar, in twintig-tien van 17-25 april.
Tuinders grijpen al snel naar de bamboestokken om hun bonen te leiden. Vroeger waren er heuse bonenstaken, meestal van de hazelaar. In Groot-Brittannië kennen ze de National Beanpole Week, dit jaar, in twintig-tien van 17-25 april.
Witte Belgische wortel is een oud ras dat met de schouders boven de grond uitsteekt en daardoor een groene top heeft. Fijne smaak, forse wortel.
“Deze gaat de rest van je leven mee,” zei Jan toen ik met het ding in mijn handen in zijn winkel stond. Ik was het zat. Na een takkenschaar van Gardena had ik een goedkopere van Landgoed gekocht. Die heeft het net twee jaar uitgehouden. Goedkoop is duurkoop. De Felco 22 kost een rib uit mijn lijf, maar dat zou het dan moeten zijn. Forever and ever.
Toen ik gisteren de witlof uit de grond haalde waren de pennen die naast de wortel 'witte Belgische' stonden beduidend dikker en groter dan die naast pastinaak.
In het maandblad The Garden worden de resultaten van een test van butternut squashes gepubliceerd. Welke zijn meer of minder geschikt voor het Britse – en dus ook ons – klimaat.
Gisteren, toen de dag ten einde liep, ontdekte ik plots de eerste shiitakes. We hadden het eigenlijk al opgegeven: zelf gekweekte paddestoelen op zelf gezaagde eiken stammetjes. Het zijn er vier.
Blue coco is een makkelijk te telen, lekkere, klimmende sperzieboon van voor 1775 uit Frankrijk. Ook de bonen zelf kunnen worden gegeten.
Vergeten groente of kruid. Stridolo, sculpit, blaassilene? Een curieuze plant die vroeger hier en nu nog steeds in Toscane en Emilia Romagna wordt gegeten.
De tomatenoogst is al langzamerhand op gang gekomen. Stakeless doet 't voortreffelijk. Vandaag plukken we de eerste grote brandywine-tomaten.
Nu is het de oogsttijd voor verse borlotti c.q. borlotto-bonen. Laat u ze wat langer hangen, dan drogen ze en hebben we gedroogde bonen voor de winter en de zaai volgend jaar. Pluk nu wel de goede bonen.
Het einde van het seizoen nadert. Langzaam. Het is nog een beetje komkommertijd, zuurkool is misschien al gemaakt en de tomatenoogst breekt nu echt aan. Mooi moment om een kleine rondgang door de tuin te maken.
De Britse vereniging Garden Organic stelt op haar website gratis informatiekaarten over soorten groenten, fruit, kruiden en groenbemesters beschikbaar. Summiere en praktische informatie voor hen die een moestuin willen beginnen.